formativ feedback

När innehållet står klart i undervisningen så måste det även samverka med bedömningen. Hur bedömer jag, vilka kunskaper letar jag efter och varför? Bedömningen  ska också vara på de framsteg eleven har gjort. Hur får man då eleven att jämföra bara med sig själv?

Vi praktisk estetiska lärare brukar ju hävda att vi alltid ägnat oss åt formativ bedömning. Detta är egentligen inget som vi diskuterat djupare, tyvärr. Jag har väl också alltid tänkt att formativt, det är liksom lite oundvikligt i ett praktiskt ämne? Men, då, var det mer ett socialt minglande i klassrummet med planlöst ställda frågor som man inte mindes svaren på eller en timmes hysteriskt flackande mellan elever som skrek högst. Jag kan i varje fall inte minnas att jag hade en speciell tanke eller strategi kring dagens formativa process utan det var mer upp till klassens dagsform att avgöra det innehållet.

Idag tänker jag annorlunda. Jag kan redan i slutet på veckan titta på nästa arbetsvecka och fundera kring vad jag vill krama ur eleverna. Jag kan bestämma mig för en eller ett par frågor som jag ställer. Detta fyller mig med energi som lärare och gör mitt uppdrag roligare, och eleverna får också en annan gnista. Nästa steg blir att förbereda eleverna på frågorna och låta de få vetskap om när, hur och varför jag gör den formativa bedömningen.

Jag hade faktiskt underskattat betydelsen av feedback. Kanske beror det på att jag, lite krasst, sett feedback som en form av uttömmande beröm, eftersom spelreglerna varit något otydliga. Man sugs lätt bort när man har många elever och ingen ordentlig plan kring vad man ska ge för typ av återkoppling och varför.  Jag har även enligt traditionen valt att ge feedback när arbetet är klart, när det liksom inte går att påverka längre. När vissa elever gjort fantastiska arbeten och andra är körda i botten. Då har jag gjort en kraftansträngning och gnuggat in det hos var och en, och känt mig jätteduktig. Inte undra på att man mått lite dåligt periodvis som lärare.

Handen på hjärtat. Hur många gånger har man inte haft klagosång inför utvecklingssamtalen, vad ska man skriva, ingen är ju klar än! Varför har man inte sett det som ett fantastiskt tillfälle att ge feedback? Feedback ska ges innan arbetet ska vara klart, så självklart, det är en vägledning för hur man kan göra ännu bättre. Mitt främsta uppdrag som lärare. Hur har det kunnat bli så fel?

3 reaktioner till “formativ feedback

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s