hur det kanske borde börjat

Jag har valt att läsa skolverkets webbaserade kurs om betyg och bedömning. jag har numera kommit till modul två av sex. Jag kommer att delge mina nya insikter under en ny kategori som jag kallar för betyg och bedömning.

Bakgrunden till mitt beslut att ägna 40 timmar extra på en webbaserad kurs är dels en osäkerhet kring om jag gör rätt och självklart även hur jag kan förbättra. Inför utvecklingssamtalet för något år sedan fick vi beskedet att vi skulle fylla i en betygsmatris som ligger i vår gemensamma plattform ping pong. Javisst, allt var frid och fröjd och det var ganska skönt att klicka sig fram i en matris istället för att suga på meningar hit och dit för att undvika eventuella missförstånd, vara uppmuntrande men ändå saklig.

Ganska snabbt krånglade det dock till sig och jag börjar så smått förstå varför. Såhär i efterhand, tänker jag nu, när vi fick veta beslutet om att använda matrisen så borde kanske informationen också borde kommit i denna form:

Inför utvecklingssamtalet ska du använda dig utav matrisen MEN har du inte gått igenom med dina elever vilka krav du bedömer denna termin så bör du avvakta och använda matrisen först nästa termin. Vid varje termins början skall du tillsammans med dina elever gå igenom de kunskapskrav som ska bedömas inom det arbetsområde du presenterar, hur det ska bedömas och när. Det är också onödigt att stressa eleverna med uttalanden som att allting bedöms hela tiden säg istället allt du gör kan komma till fördel men aldrig till din nackdel .Du ska även ge eleverna chans att träna viss krav och meddela detta.

Här finns svaren kring varför det krånglar till sig. Jag måste tänka igenom alla arbetsmoment ordentligt och även kontrollera vilka kunskaper jag kommer att bedöma inom arbetsområdet, hur och när bedömningen kommer att ske.  Jag har inte gjort det i den utsträckning som krävs vilket medför att det blir rörigt, överdrivet krasst uttryckt skulle man kunna säga att jag sätter fart på eleverna och de jobbar med olika övningar och sedan kollar jag vilka krav som matchar de resultat eleven visat. Det blir fokuserat på slutresultatet och jag kan inte heller rättvist få med de framsteg eleven gjort i bedömningen eftersom det inte funnits någon plan kring vilka kunskaper eleverna skulle kunna tänkas utveckla. Så börja om.

En bra början med att förstå bedömning och bedömning för lärande är också att ta del av en föreläsning med James Nottingham, lärare och skolledare, som på ett lättsamt och tydligt sätt benar ut begreppen. Jag har själv sett den tre gånger, en timme tar det och det är väl värt tiden. Utmanande lärande i klassrummet


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s