jante, avundsjuka och rädsla

Jag hade förmånen att sitta omkramad i en stor fåtölj mitt emot min ämneskollega Marianne och prata skola på Company AW i går. Jag och Marianne konkurrerade om förstelärartjänsten häromåret, och med all rätt titulerades Marianne.

Som bakgrund behöver du veta att våra förstelärare kämpat om att få ersättning i tid för sitt uppdrag, och även att ges ett uppdrag. Det står i skarp konflikt till mitt agerande då jag öser ur mig grejer, ägnar flera timmar i veckan åt både ämnesutveckling och skolutveckling, helt gratis. Jag är medveten om att det inte är bra, det ger helt fel signaler uppåt, men jag måste bara få vara sån här just nu. Jag kan inte andas annars i mitt jobb. Det är nu det händer.

Jag är ju på många sätt en effekt av vad karriärstjänster kan leda till. En frilansare. En nagel i ögat. Nån som petar i grejer utan ansvar och kan skita i helthetstänkandet.

Marianne och jag har alltså alla förutsättningar för en något frostig relation, där avundsjuka, jante och rädslor skulle kunna vara lättsådda. Kanske är det för att vi är tydligt olika varandra och gör tydligt olika saker som det inte blivit kärvt, utan tvärtom? Fast så olika är vi ju inte, och vi gör ganska lika grejer och tycker ungefär likadant. Kanske är detta hemligheten?

Igår slog det mig hur mycket trygghet i sig själv och sin yrkesroll betyder för att vi lärare ska kunna mötas på ett positivt och utvecklande sätt. Regel nummer ett är därför att alltid reflektera kring de brister och otillräcklighet man upplever hos sig själv när man möter en kollega och också göra nått åt det, för det ska ju inte bli hennes problem.


3 reaktioner på ”jante, avundsjuka och rädsla

  1. Känner igen det du skriver.
    Hamnade i ett arbetslag därvtre av fyra blev förstelärare… Den fjärde var jag! Anledningen var att MSN kan inte bli förstelärare i bild!!! Så då försöker jag bli läromedelsförfattande istället 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s