arbetsområde reklam

Jag känner mig alltid ute på hal is när jag ska mig an detta tema. Jag kan inte riktigt svara på varför, kanske för att det är så komplext. När jag gick i skolan målades reklam upp som fult och skadligt, idag är det en del av livet man oftast inte tänker på. Jag ingår ju själv i en målgrupp och får riktad reklam hela tiden, ibland är det irriterande men ibland kan det vara förvånansvärt smärtfritt, lite smickrande rent av.

Man har verkligen fullt upp med sina planeringar nuförtiden, som lärare, för det är perspektiv som ska täckas från alla håll och kanter. Min tanke med dagens lektion var att aktivera förkunskaper och begrepp, lärdomar från läs satsningen.

Eleverna fick i uppdrag att sätta ihop ett bildspel med lite olika bilder kring temat identitet. Vad formas vi av och hur kommer det sig? Några har utgått ifrån sig själva, andra har tagit bilder rent allmänt. Man kan påverkas av vilket land man kommer ifrån, att man sysslar med en viss typ av sport, om man är kille eller tjej o.s.v. (Tanken var även att de ska hålla uppe sina kunskaper kring iMovie.)

Som inledning till nya arbetsområdet kring reklam och propaganda fick eleverna, i mindre grupper, visa sina bildspel för varandra och samtidigt leta likheter och varumärken bland bilderna. De skrev sedan upp vad det kommit fram till på tavlan. Tanken från min sida var att komma in på målgrupper och påverkan. Var möter man reklam och har ni tänkt på att reklamen kan vara riktad till just dig? Så tänkte jag mig att aktivera förkunskaper, och det gick bra.

Vi pratade mycket om begreppet målgrupp. Eleverna fick även efter diskussionen använda sin digitala loggbok och svara på frågorna ”Vad menas med målgrupp” ”Varför är målgrupper viktiga i reklam?” i ett nytt inlägg med rubriken Målgrupp. Jag tycker jag har förbättrat mig där, att jag verkligen tänker på att upprepa begreppen och nyttja de medel vi har som t.ex. att ange rubrik. Många elever hade kanske annars skrivit reklam som rubrik.

Nästa vecka ska vi reda i begreppen reklam och propaganda. Då kommer jag att inleda med Zlatans volvo reklam, den berättelsen jag fick ta del av under webbdagarna. Jag har även hittat en intervju som jag tänker visa.

Eleverna kommer att få arbeta digitalt med två bilduppgifter, en kring reklam och en kring propaganda. Ta gärna del av min planeringsplansch bildarbete 8 och bedömning Massmedia.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s