snapchat och andra nyheter (för oss gamlingar)

Skärmavbild 2015-01-22 kl. 20.58.50Jag skaffade mig snapchat i höstas men har inte börjat använda det, förrän häromdagen när jag råkade avslöja detta för en av min klasser och smickrande nog fick flera följare.

Snapchat är ytterligare ett kommunikationsmedel där man lägger bilder och kommentarer. Skillnaden är att så fort jag som mottagare sett bilden så raderas den. Snapchat är väldigt poulärt bland unga har jag förstått, själv får det mig att känna mig äldre än äldst. Men det är lite spännande också, att få följa vardagen – inte minst hur mycket social interaktion de  hinner med under lektionstid. I framtiden kanske vi har ”rastvakt” på nätet där man får bekräfta och hålla koll på eleverna via sociala medier?

Snapchat har det sedvanliga belöningssystemet, man får poäng när nån gillar det man lägger ut. Det är överraskningsmoment genom att man får öppna det skickade, man kan skicka till alla eller någon särskild. Man har bara några sekunder på sig att smälta intrycket vilket skapar en positiv anspänning och eftersom bilderna försvinner kan man tänka sig att man också blir en smula modigare?

Själv fick jag redan efter en timme en jeansbeklädd lärarrumpa i chatten. Det är många perspektiv som ska rannsakas för oss pedagoger numera, kanske bör man också tänka på att inte köra upp hela härligheten i bänkraden bakom när man briljerar med sin formativa vägledning? Eller inte. Bilderna försvinner ju snabbt menar jag. Är den värd att fotas och delas, kör på (kör upp) tycker jag!

Skärmavbild 2015-01-22 kl. 21.23.16En annan poppistjänst bland eleverna är tumblr. Jag har ett tumblr konto och följer flera sidor som inspiration till bildarbeten. Där finns allt men jag är som sagt lite nybörjare även här. Det är lite som en blandning av pinterest och instagram.

Instagram funkar ganska bra. Jag har ett konto där jag försöker vara aktiv och har bla publicerat många elevarbeten. Själv följer jag inga elever, utan bara andra bildlärare eller annat som kan inspirera.

Skärmavbild 2015-01-26 kl. 12.39.01Jag har även ett secret konto. Jag har aldrig använt det och jag hör ingen på skolan som använder secret, men det finns säkert. Tjänsten har blivit  väldigt kritiserad. Det är ett forum där man får lova att vara anonym och tycka saker anonymt. Vill du veta mer kan du läsa en artikel från i höstas http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19473270.ab

Eller gå in på secrets hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s