Uppgraderar ämnet bild

Tittar på Karins Nygårds föreläsning http://www.ur.se/Produkter/185855-UR-Samtiden-Framtidens-laromedel-2014-Digital-allmanbildning-for-larare där hon berättar om hur man uppdaterar sina ämnen och ger tips på innehåll och verktyg för detta, bl.a. kodning och programmering. Karin har blivit något av en förespråkare för detta och jag vill gärna uppmärksamma henne, dels för att hon är tjej men också för det mycket märkliga fenomenet av hur trögt och svårt det är att föra fram nya tankar och idéer i skolans värld, en eloge till alla som faktiskt klarar och orkar det. Det kan verka så lätt när den uppslitande processen är avklarad.

Jag tänker dagligen på bildämnets innehåll, hur man kan förhålla sig till de kunskaper man behöver idag och samtidigt ha kvar skapandet i sin enkla praktiska form och inte digitalisera för sakens skull. Efter snart tjugo år som bildlärare vet jag mycket väl att man inte alltid behöver ha ett syfte med det man gör, man njuter av många saker som egentligen kan tyckas onyttiga men där man själv överför en meningsfullhet, vilket är viktig erfarenhet. När det gäller just bildämnet har jag alltid lite andan i halsen, alltid förberedd på att ämnet ska strykas ur kursplanen av nån anledning. Det är stressande att vara ensam i sin ämnesgrupp samtidigt som man kan tappa hakan kring vad stora ämnesgrupper kan gadda ihop sig om. Krasst och kortfattat, får jag dåliga resultat tänker jag genast att jag måste göra bättre. Inte att det var fel på undersökningen.

I och med att mina elever har varsin dator har jag successivt förändrat min planering i ämnet. Jag har väldigt gedigna kunskaper i bild, jag är duktigt på att måla och teckna, dreja och skulptera. Jag sinne för färg och form, och det är kunskaper jag tar med mig in i den digitala världen. Om jag skapar något i datorn så reflekterar jag kring komposition och färgsättning, för att jag har dess kunskaper så jag är mån om att även mina elever ska ha denna kombination. Jag har liksom sett lite för många bildspel, filmer, planscher, redigerade foton för att förstå att kännedom kring ett digitalt verktyg har sina begränsningar. Eftersom tiden är knapp tänker jag mig följande framtida upplägg, träna grunderna praktiskt genom olika korta övningar och sedan överföra dessa kunskaper i ett digitalt bildarbete. Dels skulle det spara tid, det sparar pengar och skapar även större möjlighet för alla elever att lyckas (utan egentliga kunskaper i det mer traditionella hantverket som behöver mycket tid för att tränas upp) . Det känns som en rimlig uppdatering i ämnet. Att inte lattja runt bland en massa digitala program och tvingas mäta kunskaper man inte riktigt kan förhålla sig till. Istället kan man låta eleverna praktiskt träna perspektiv eller komposition, färgsättning för att sedan gå vidare in i datorn med en given uppgift där eleven ska få med sig ett visst antal kunskapskomponenter. Då kan som jag lärare också avgöra kvalitén på ett annat sätt. Man får in reflektionen på ett naturligt sätt och även presentationen. Det här har lärt mig och såhär visar jag det.

Jag frågade Karin på twitter kring programmering, om hon väver in det i något ämne eller ser det som kunskap ”vid sidan om”? Hon svarade att man visst kan kombinera det med andra ämnen, som mitt ämne bild. Som ett uppdaterade tänk kan man då se till det centrala innehållet. Bl.a. ”Kombinationer av bild, ljud och text i eget bildskapande” och ”Digital bearbetning av fotografier och andra typer av bilder” kan ju få ett väldigt nutida innehåll genom kod. I sin förelsäning poängterar Karin en självklarhet men ändå ett nytt perspektiv för mig. Det vi möts av, ser och upplever på nätet är skapat av andra människor. Jag är också människa och jag kan också göra detta. Det handlar inte om att bli programmerare utan att få prova för att förstå. Vi har en stor del av vårt liv på internet och vi måste kunna förhålla oss till det genom kunskap.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s