mötesfreda med mig själv

Jag är väldigt intresserad av olika mötesplatser på nätet. Det är väl för att jag håller på mycket själv som jag också håller fascinationen vid liv. En annan anledning är att det skulle förenkla min vardag som bildlärare i skolan om fler kunde hitta till virtuella rum och att vissa diskussioner inte skulle vara så slumpstyrda utan sträva mot ett gemensamt mål och kanske också ha en tidsram. Mot en framtid där vi lär hålla en stor del av vår konferens- och planeringstid genom kommunikation via nätet. Lätt, kanske du tänker nu, för många utav oss gör detta redan. Ja fast med någon du valt, som också valt dig, vilket också utgör en ganska smärtfri dialog i medvind. Och om det inte funkar kan man välja bort. Det jag menar är att få med alla andra, tröga, omöjliga, som aldrig fattar vad man menar,som käftar emot och ställer frågor. Dom. Eller vi?

Jag tänker också att jag skulle vilja vara smart nog att begripa mig på hur man kan bygga en slags digital infrastruktur, speciellt då för oss ensamma bildlärare, för att ingå i en mötes -och dela kultur och gemenskap på nätet. Idag fick jag tips om en bok the Art of community online, av Jono Bacon. Yes, den är på engelska. 527 sidor. Lite otippat kan man säga, att jag redan kommit kommit till sidan 47, denna fredagskväll. Med något knackig engelska är jag ingen helt tillförlitligt referens så jag uttrycker mig såhär: jag har fått en stark känsla av att den här boken handlar om hur man bygger upp en framgångsrik och hållbar nätgemenskap. So far so good. Boken tar även upp faktorer som utgör en lyckad grund så som trovärdighet, tillförlit, social kompetens, socialt nätverk och att detta även är komponenter som samverkar med varandra. Har man inte förmåga att bygga förtroende så kommer man också ha svårigheter att bygga upp sitt sociala nätverk. Social kompetens göder trygghet och tillförlit.

I en värld där man inte möter hela människan utan dennes tanke, åsikt, värdering och framför allt sättet att förmedla det på är det också en kommunikation som är jättespännande. Särskilt ur perspektivet att det är en väldigt liten del av det vi säger till varandra IRL som faktiskt kommer ut ur munnen, resten är kroppsspråk. Är man mycket på nätet utan kroppen så märker man ändå dessa nyanser mellan oss, mer tydligt än vad jag trodde faktiskt. Man mäter varandras trovärdighet, vem man väljer att lita på, anförtro sig till osv och det är har ju säkert ett samband med det jag just läst i Bacons bok.  Ja, det ska bli väldigt spännande och intressant att götta ner sig i detta. Också. Suck.


En reaktion på ”mötesfreda med mig själv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s