vårens arbete i nian

Jag har ändrat lite i planeringen för nian. Jag brukar köra nån slags konstfördjupning och så även denna gång men nu ska eleverna istället inspireras av nutidskonst och fokus på att man kan framställa konst på väldigt olika sätt. Jag har gjort en liten ”trailer”.

Under första genomgången hade jag även förberett ett häfte som vi utgick ifrån. Det hittar du HÄR Det är tio olika ”stilar”. Några är välkända som skulptur, fotorealism, popkonst men jag har även förslag på några lite mer udda som man kanske inte alltid förknippar med konst som t.ex. performance, installation och konstnärligt foto.

Jag visade en del kortare filmer från youtube för att göra stilarna tydligare, bla har jag vid flera tillfällen under tidigare läsår visat Yoko Onos performance art ”cut piece” från 1965.

Yoko sitter på en scen och publiken har fått veta att de kan gå fram och klippa bitar ur hennes kläder. Några ur publiken nappar på detta medan andra blir upprörda. Det är en väldigt spännande performance och den får fart på många diskussioner och tankar. Vad skulle man själv gjort? Är det mer okej att klippa i klänningen men inte i hennes bh? Det blir väldigt tydligt att en stor del av konstverket ligger hos betraktaren och dennes reflektion, och också ett tydligt exempel på vad performance handlar om.

Det egna konstnärliga arbetet har numera tagit fart bland eleverna . De fick först uppgiften att sätta ord vad de vill göra, hur de skaffat sig inspiration osv. I vanlig ordning glömmer jag att många elever har svårt för att ”se framåt”, föreställa sig, alltså de vet kanske att de vill jobba med lera men exakt vad det kommer att bli, det kan man ju veta förrän då, resonerar några. Jag känner mig ändå mer medveten idag och vet vilka elever jag ska bolla mer muntligt med eller vilka frågor jag ska ställa som kan leda till utveckling. eller bara forma ord och meningar i det eleven ”menar”. Att reflektera är en viktig del av skapandet.

Senast vi träffades var det ett yrväder verkligen i klassrummet, så mycket aktivitet och alla var sugna på att komma igång med det praktiska. Känns alltid som en skön bekräftelse på att man inspirerat och skapat en kul uppgift. Arbetet kommer att sträcka sig större delen av terminen och ha toppar och dalar, projektet innefattar alla kunskapskraven och ska ha en slags röd tråd mellan skapande, reflektion och fakta när det så småningom presenteras.

Presentationen kommer även att ske digitalt genom en dokumentation, bilder som visar arbetsprocessen och även resultatet. Några fotar, andra filmar, en flicka har startat videoblogg. Själv fotar jag också för att dokumentera uppgiften och arbetets gång.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s