bildanalys årskurs 7

Jag försöker ju träna så mycket som möjligt på det jag lärt i Borås stads lässatsning. jag också mån om att det ska kännas naturligt att använda lässtrategierna, att jag ska bli trygg i det som lärare och förstå syftet så jag låter det smyga in i undervisningen.

Just nu har vi startat ett nytt tema som ska handla om uttryck/expressionism. Vi har kikat på Edvard Munch skriet och de har fått göra en bildanalys i grupp som jag har jag på blendspace som du hittar här. Min tanke är att det kanske inte alltid behöver vara jag som aktiverar elevernas förkunskaper utan att de kan hjälpas åt med detta i mindre grupper. Övningen bestod i att hitta konstbilden med t.ex. ett sorgligt uttryck och ge exempel på varför man får det intrycket som betraktare. Eleverna i de olika grupperna delade ett google drive dokument med varandra, även om en skrev så fick alla anteckningarna. Nästa lektion berättade jag om bilderna och de fick ta fram sina anteckningar och fylla i, antingen muntligt i diskussionen eller i sina anteckningar. Poängen är ju också att eleverna ska uppmärksamma de kunskaper jag delar ut och inse att dessa ska komma att användas. Få gör den kopplingen, men jag har även insett att jag krävt för lite återkoppling.

Idag var det dags för den enskilda bildanalysen, för en av mina fem sjuor, och jag startade med att visa matrisen och peka på vilka kunskapskrav som handlar om bildanalys. Jag jämförde sedan uppgiftens frågor med kunskapskraven för att belysa vad och hur de skulle få med de olika delarna. Att göra kopplingar till ett annat verk t.ex där har de fem konstbilder där de kan jämföra likheter och skillnader, där de även har sina gruppanteckningar som stöd. Sen är det ju så att eleverna inte ska känna sig stjälpta för att de inte antecknat eller gjort annat under min genomgång. Den här arbetsgången tänker jag upprepa och då påpeka ”minns ni förra gången..” hur mycket bättre det hade blivit för att kunna ”utveckla sitt resonemang”.

Jag har även via betyg och bedömningskursen blivit tydligare med vad jag kommer att bedöma och vad jag vill att eleverna ska träna på. Vi pratade om ämnesbegrepp och jag ville att de skulle träna på att sätta in följande ord i rätt sammanhang: uttryck, intryck, komposition och nyans. Vi har självklart gått igenom orden och eftersom det var träning var det flera som passade på att fråga. Själv har inget extremt ordförråd, svänger mig sällan med ovanliga ord, men för mig är det lite nytt med elevernas stundtals andefattiga ordlista. Jag har nog tagit för givet att de kan fler ord, att en sjundeklassare borde känna till och kunna förklara nyans tex men kanske inte har en plats för att faktiskt använda ordet.

Ja det var en bildlektion det, och närmare hundra bildanalyser att läsa igenom eftersom jag undervisar alla sjuor. Jag har skrivit färdiga two stars and a wish som jag ska klippa och klistra och sedan fyller jag matrisen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s