två goa veckor snart till ända

I morgon är sista dagen med lite luftigare schema i skolan då mina åttor varit på prao. Under veckan har det plingat in några dm och snapchats, kul med lite hälsningar och jag är också väldigt förväntansfull kring de foton de har fått i uppgift att göra. De ska ju jobba med dokumentärt- och konstnärligt foto. Ett nytt påhitt där jag inte är helt klar över innehållet mer än att jag tror att de kommer att tycka det är jättekul. Men det tänker jag ju alltid… Vi får väl se om entusiasmen är på topp efter två veckor ”på jobbet”.

Dagens ämneskonferens med mig själv ägnade jag åt att läsa igenom tre klassers bildanalyser. Jag gav feedback i form av two stars and a wish och klickade in resultatet i betygsmatrisen för vårterminen. Jag tänker att de som vill kan få arbeta vidare med sin text utifrån återkopplingen men att detta blir som hemläxa eller måluppsarbete. Jag tycker själv att det känns bra, alltså tydligheten har verkligen sin gräns i mitt ämne, men jag är nöjd.

Här är några exempel på feedback:

Eleven har uppnått kunskapskraven för E

Du kan på egen hand tolka en konstbild och ge exempel på kopplingar till ett annat konstverk, egna erfarenheter och/eller något som hänt i omvärlden.

Du kan också beskriva vad bilden föreställer, vilket känslouttryck den har och vad du tror du att bilden handlar om och tränat på att använda dig av orden uttryck, intryck, nyans och komposition.

Nästa gång vill jag att du ger fler och tydliga exempel på vad du menar och ge en mer utförlig beskrivning av bilden genom att förklara varför du tycker som du gör.

 Eleven har uppnått kunskapskraven för C

Du kan självständigt tolka en konstbild med kopplingar till ett annat konstverk, egna erfarenheter och/eller något som hänt i omvärlden och ge tydliga exempel på vad du menar.

Du kan också utförligt beskriva vad bilden föreställer, vilket känslouttryck den har och vad du tror du att bilden handlar om genom att förklara och resonera kring vad du menar. Du känner till orden uttryck, intryck, nyans och komposition och använder dessa i rätt sammanhang.

Nästa gång vill jag att du ger fler och tydliga exempel på vad du menar och ge en mer utförlig beskrivning av bilden genom att förklara varför du tycker som du gör.

Eleven har uppnått kunskapskraven för A

Du kan självständigt tolka en konstbild med kopplingar till ett annat konstverk, egna erfarenheter och/eller något som hänt i omvärlden som du ger tydliga, resonerande, exempel på vad du menar.

Du kan också utförligt beskriva vad bilden föreställer, vilket känslouttryck den har och ger tydliga exempel på vad du tror du att bilden handlar om som du förklarar med ett nyanserat ämnesspråk, d.v.s. du känner till och kan använda dig utav flertalet ämnesbegrepp.

Nästa gång vill jag att du fortsätter att ge exempel på förklaringar till de kopplingar du gör, att du gör ett försök att sammanfatta vad du kommit fram till och varför.

Det här är ju vad jag klarar att knåpa ihop ensam utan att ha nån som ställer motfrågor som ”hur menar du nu?” eller ”kan man inte göra så här istället?” Därför sammanställde jag hela arbetet i ett lite häfte som jag gav till ”svenskan” med en liten hint om att bjuda in mig på en ämneskonferens så vi kan börja samarbeta kring bildanalys. Har du kommit såhär långt i texten så kanske du är nyfiken på det häftet? Klicka här!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s