ordning och reda

Jag funderar väldigt mycket just nu kring arbetsmiljö, inlärning och ledarskap i våra olika ämnen, och främst då i mitt eget bildämne. Tre perspektiv som jag också tycker skiljer oss lärare åt i skolan. Jag tänker att i likhet med att våra ämnen är olika så borde det också finnas en större förståelse och tydlighet med att man även lär sig på olika sätt och att det krävs olika typer av inlärningsmiljöer.  Mitt ämne har ju aldrig passat i den traditionella synen på hur man lär sig saker. Jag minns för många år sedan, då jag undervisade yngre elever, en redig liten tjej i fyran som stegade fram och frågade lite frustrerat ”Ursäkta mig men när ska vi lära oss nått egentligen?” Då hade jag planerat olika teman, delat ut uppgifter och pratat om olika bilder och konstverk, men flickan hade inte uppfattat det som kunskap och undervisning ”för man ska inte göra sånt i grupp och leka, få lyssna på radio, göra olika saker och abselut inte prata!!” menade hon bestämt.

Hela min karriär har jag kämpat med att uppfylla det här kravet med god arbetsmiljö. Jag har ofta saknat nyanser av både inlärning och ledarskap, som jag hade kunnat anamma och utveckla utifrån mina förutsättningar. Jag tycker allting ska stöpas i samma form, och i så fall är jag tråkigt nog dömd att misslyckas. I likhet med att man förtydligar ämnet kanske man även ska förtydliga att man lär och undervisar på olika sätt, att det faktiskt kan finnas ett syfte med det? Jag kanske ska vara otydlig som lärare, inte ge alla delar av uppgiften bara för att du ska uppmuntras att använda din kreativitet, våga lita på dig själv och inte leta rätt svar utan ditt svar. Vi kanske måste ha röriga genomgångar och diskussioner där alla skriker sig hesa bara för att hitta nya tankar, förhållningssätt och känna att vissa ämnen faktiskt berör dig som människa? Jag kommer aldrig att ha ett tyst klassrum, så vad menas med en god inlärningsmiljö i bildsalen?

Jag har bestämt mig för att diskutera detta vidare på nästa veckas #bildchatt på twitter. Häng på!


En reaktion på ”ordning och reda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s