sneglar på bedömningen

IMG_2542Smått tragiskt kanske att efter 19 år fortfarande jaga efter det där perfekta och tydliga bedömningsunderlaget, men skam den som ger sig?

Under påsken rasslade det till i huvudet och jag fick skrivit ner en utvecklingsmatris, där jag snodde några meningar av min nätkollega Kristina Riilbe och tog lite av sånt jag själv formulerat sedan tidigare.

Jag har helt enkelt tagit kunskapskravet och satt titel på varje rad.

De tre första kraven har jag då som skapande och dessa är gula, sen kommer två rosa där jag kopplat ihop självständighet i ämnet och redovisa/presenterar sina kunskaper under rubriken ta kontrollen över sitt eget lärande – som jag tycker är en viktig målsättning. reflektion har jag i blått och de två sista som handlar om bildanalys är orange.

IMG_2544Nu sitter jag alltså här med mina tolv klasslistor som jag randat och fyllt ränderna med färger. Väldigt onödigt säkert men jag känner att jag måste låta händerna jobba så jag hinner forma tanken kring vad det är jag vill och vilken struktur jag vill ha, därefter hitta nått program jag kan slänga in det i. Kanske nån kan tipsa?

Det är också ett jäkla dilemma att få ihop alla delar tycker jag i den summativa bedömningen. Dels har delarna väldigt olika karaktär som tex praktiskt skapande och beskrivande bildanalys. Hur kan det vara möjligt att man ska prestera på en jämn nivå i alla kraven? Eleverna blir också oroliga när de kanske fått D på bildanalysen och har högre kunskapsnivå i det praktiska arbetet. Av ren nyfikenhet gjorde jag en tårta med tillhöftade bitar i terminen. Vad har vi ägnat terminen åt och ungefär hur mycket, hur stor del är det då rimligt att de olika bedömningarna ska få påverka terminsbetyget? Kanske har de gjort en bildanalys den här terminen men det är en sån liten del att ja, de har fått resultat men jag väntar med att lägga det i betygsmatrisen tills det hunnit jobba mer med bildanalys?Jag känner också att jag annars stjälper allt arbete jag lagt ner på att stötta och uppmuntra eleven att bli bättre genom alla two stars and a wish och muntliga betygsnack.

IMG_2543Är du nyfiken på utvecklingsmatrisen så hittar du den här: Utvecklings matris bild 7-9

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s