slut tampen

Skärmavbild 2015-06-03 kl. 19.07.44Tog mig friheten att göra om Karin Brånebäcks Bloggla till en mer säsongsbetonad variant. En tid då man bekänner färg, minst sagt.

Jag analyserar min betyg i vanlig ordning och tittar då mest på genusperspektivet. Det är väl främst årskurs åtta som jag synar noggrannare. Vårterminen har ägnats åt en helt ny typ av bildundervisning, för mig och eleverna, då vi bara arbetat digitalt och i det skapandet stannat upp och reflekterat. Med inspiration av Borås stads läslyft har jag provat att utveckla idéer i grupp och parsamtal kring analys. De har även fått prova muntlig analys genom att spela in sig själva på quicktime player och repetera sina IKT kunskaper att redigera podcast i iMovie. Det skapande arbetet har bestått av bild med text, att uttrycka budskap, Vi har jobbat med reklam och propaganda. Foto har varit ett stort tema, att uttrycka sig konstnärligt med foto. Även dokumentärt foto som elever fick som uppgift under sin PRAO.

Jag har gjort väldigt många spännande erfarenheter och jag upplever också att jag kommit åttorna väldigt nära. Vilket säkerligen har samband med att jag undervisar de även i IKT. Visst det har varit lite rörigt bland alla nya ämnesbegrepp och instruktioner i flera led men en väldigt kreativ process och framförallt kul, för båda parter. Det är också väldigt spännande att iaktta hur eleverna tar sig an nya marker. Jag har några helt fantastiska tecknare bland flickorna som hålögda går omkring och undrar om lektionen börjat och varför vi inte jobbar med riktig bild? Och jag ser även elever som aldrig tagit plats men som flitigt diskuterar idéer och lösningar med andra. Det är nytt arbetssätt som växer sig fram och jag är återigen glad att jag vågar, för det känns inte alltid så roligt när man står i det.

Det här med att knäcka koden med killarna, hur ska man motivera och inspirera? Jag har breddat mina sociala medier med snapchat och ask. Att utveckla det sociala nätverket var en tanke för att förstå hur killarna funkar, det är väl alltid en bra början att lära känna varandra? Jag har ju några forum på nätet och det händer rätt ofta att det dyker upp nån ”Ulf-Lennart Carlsson” utan några kontakter som vill vara friends på fb eller tränga sig in nått chattforum med sina smått absurda men underhållande åsikter kring hur bildundervisning bör formas. Ganska charmigt bustricks ändå, jag tycker det, och det är  b a r a  småkillar som gör sånt. Killar prövar lyckan på nätet, på gott och ont. De finns där jämt och nosar reda på grejer och är väldigt mysiga, omtänksamma och delar gärna bilder på sina hojar och chipspåsar, teveprogram och annat. Det är annars svårt att lirka ur killar grejer. Jag tänker på den kanske lite gnisslande sommarlovsfrågan då flickor ofta berättar fritt och detaljrikt om alla sina planer medan pojkar kan tycka att det är en hel vecka kvar i skolan, sånt kan man ju veta nu. Om ska hårdra och vara onyanserad. Min man funkar också så, tänker jag, det borde ju finnas en ganska gedigen kartläggning kring det eller mynnar allt ut frustrerande samtal med väninnor?

När jag ögnade igenom betygen häromdagen blev jag smått besviken först. Fördelningen på E och D nivå fortfarande väldigt ojämn mellan pojkar och flickor men att det ändå hänt lite grejer i de övre betygen. Sedan började jag syna kunskapsmatrisen och kunde då urskilja att på E nivå var det ungefär 40% av pojkarna som stärkt sina betyg, men som ändå ligger kvar på E. Vilka är det då i denna klick och även vilka killar är det som hamnar på D och varför? Det är frågor som jag ska götta ner mig i och nu känner jag även att jag hittat några byggstenar, som kanske också kan vara till nytta för andra?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s