det planlösa surfandet

Jag arbetar på en 1-1 skola. Samtliga elever har varsin mac laptop. Med varsin dator i klassrummet så öppnas oändliga möjligheter, men det finns också några trösklar. Vad gör eleverna på sina datorer under lektionstid, egentligen? Vissa får man gång på gång uppmana att byta spår, det spelas och surfas, ganska öppet och oavbrutet emellanåt. Det här är ett känsligt ämne, eftersom de allra flesta utav oss pedagoger vet att detta hänger samman med den övriga strukturen i klassrummet. Det vill säga hur tydligt har jag formulerat syfte och mål med att använda datorn, eller inte använda den? Vi har ju liksom betat av kepsfrågan, mobilen av och på, vinterjackan, godisätandet…och nu är det nått nytt vi måste förhålla oss till.

Jag har funderat en del på detta, vi ska ju även inleda ett samarbete kring MIK på skolan och jag har tänkt att det är lite spännande att koppla problematiken spel- och det planlösa surfandet till källkritik. Vad händer om man lär eleverna hur man söker på nätet på rätt sätt? Kan detta bidra till ökat ansvar? Min tanke är också att om man lär ut denna kunskap så kan varje undervisande lärare också vara tydligare med hur internet ska användas. Varför får man 2 miljoner träffar på en sökning, och vad spelar det för roll? Den typen av frågor skulle jag vilja bolla mer med våra ungdomar, samtidigt som inte jag heller alltid reflekterat kring sökning och källor.

Jag hittade på skolverkets hemsida en väldigt bra sammanfattande artikel om forskning kring vad jag är ute efter. Du hittar den om du klickar här

Ett kortare utdrag från artikeln:

Faror av att använda IKT i undervisningen kan vara om det endast blir teknik för teknikens egen skull, utan ett klart syfte, och att tekniken inte tas in i undervisningen på ett naturligt sätt.

Mycket tid kan också gå till spillo om elever inte förstår vad de ska göra eller halkar in på ”fel” Internetsidor. Problem med ”klipp och klistra” förkommer också ganska ofta. Samtidigt visar detta på nya aspekter av skrivande, som också omfattar förmågan att välja relevanta texter och komponera dessa på ett nytt sätt.

Några saker som har visat sig ge positiva resultat är:

  • Att allt man gör med datorer har ett tydligt syfte — såväl för lärare som för elever.
  • Att man ger eleverna mycket tydliga instruktioner.
  • Att man inte enbart använder Internet till faktasökning utan även ger elever länkar till hemsidor som man vet är användbara, för att på så sätt motverka planlöst surfande.
  • Att man arbetar på sätt som inte uppmuntrar plagiat. Exempelvis genom mer personligt inriktade uppgifter där man inte bara rakt av kan klipp

Här är fyra väldigt bra konkreta tips. Det här skulle jag vilja trycka mer på som IKT pedagog och skapa en positiv grund för att stötta och uppmuntra våra elever att göra rätt saker på det digitala redskap vi delat ut i skolan. Vi pedagoger på skolan har ju även IKT som prioriterat mål och skriver varsin individuell utvecklingsplan inom detta område, ovanstående ger ju en bra vägledning kring vad jag bör tänka på när jag ska använda datorn i undervisningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s