skolsmedjans afk 2015

Semestern inleddes med besök på skolsmedjans afk varberg. Ja varför inte? Utbildningen är gratis och min mamma bor i byn, då blir boendet också gratis. Det är även en chans för mig att skolavsluta med mitt utvidgade kollegium, de jag nätverkar med var och varannan dag på twitter och facebook. Häng på nästa gång! Du hittar program och annat på skolsmedjans blogg.

Årets tema var professionellt lärande och gav ny kraft att läsa Helen Timperleys bok. Jag har lite svårt annars att förhålla mig till texter och fick verkligen piska mig för att komma igenom boken första gången. (Ni vet väl att det är pedagogiskt läslyft i sommar förresten? Ett bra tillfälle att läsa och lära tillsammans. Mer om läslyftet: klicka här !)

Lena Göthe var först ut som föreläsare och gav sin syn på professionellt lärande. Det jag kommer att ta med mig är när vi på jobbet auskulterar hos varandra, att vi inte enbart ska fokusera på vår lärargärning utan vad vi vill att eleverna ska ha lärt sig. Min kollega ska alltså inte stirra sig blind på mig och det jag gör utan iaktta hur eleverna tar till sig den information, budskap, kunskaper som jag delar ut. Så väldigt självklart egentligen, ändå så svårt att komma på verkar det som. Lena hängde sig även kvar under dagarna vilket uppskattas.

AFK står för away from keyboard och det handlar väl egentligen inte så mycket om att inte få lov att använda datorn utan som jag skrev inledningsvis ett sätt att mötas IRL med nätverkande kollegor. En stor del av utbildningsdagarna består av samtal och diskussioner, i år kring temat det professionella lärandet. Vi blev indelade i mindre grupper och hade två möten då vi fick delge varandra erfarenheter och ha en diskussion utifrån givna frågor. Personligen tycker jag att det är en väldigt skön känsla att själv få bidra och ett nära samtal ger också mycket tillbaka, men det är en smaksak har jag förstått. Jag tyckte själv första gången att det var smått obekvämt men vande mig snabbt och insåg fördelarna och styrkan i det.

Pecha kucha är också en del av skolsmedjans utbildningskoncept. En föreläsningsform vi alla kanske borde öva på? Tjugo bilder och 20 sekunders prat till varje bild, i syfte att säga bara nödvändiga saker. Jag har precis släppt iväg iväg en AST elev till gymnasiet som förespråkade att vi lärare bara skulle säga det viktigaste ”varför kan du inte bara säga det absolut nödvändigaste, det går snabbare och man fattar bättre”. 🙂  Pecha kucha är tillgängligt för deltagarna för att sprida sina erfarenheter, projekt eller annat. Det är verkligen så roligt att få ta del av det, små karameller som slängs ut.

Några som tog större plats det här året var UR pedagogerna. Vi fick ta del av en ny programserie, för lärare och med lärare, och jag kan avslöja att det är ett projekt som kommer att falla väl ut. Det kommer att beröra.

Olof Röhlander stod för en föreläsning och han är ju ett säkert kort när det gäller att leverera. Retoriskt en oerhörd inspiration, hur han bygger en kunskapsberättelse med humoristiska nedslag, igenkänning, stundtals klump i halsen för att sedan skratta så tårarna sprutar med efterföljande aha upplevelser som man förmodligen tror att man har kommit på själv så småningom. Jag ägnade inte en sekund åt att anteckna vad han sa. istället fick vi varsin bok som han signerade och då fick han även veta att den ska läggas ut på personalrummet i höst. Det tyckte han också var en jättebra idé, kan jag hälsa.  I övrigt var budskapet att backspegeln är mindre än framrutan, blicka gärna bakåt och ta vara på den erfarenheten men inte i den utsträckningen att det skymmer sikten för att komma framåt.

Den avslutande föreläsaren var Malin Rapp. Jag kommer ju aldrig att glömma det experimentet hon utsatte oss för, som verkligen öppnade tankar kring hur viktig vår omvärld är, både fysiskt och psykiskt. Det kommer jag på något sätt att föra vidare. En riktig tankevända, och hennes sätt att prata om forskning kring hjärnan och hur vi funkar som människor var verkligen inspirerande och skapade mersmak att själv grotta ner sig mer i ämnet. Det var en fin avslutning.

smedjan

Till sist Tack till smedjan och alla andra som gjorde dagarna lyckade!

Ha en go sommar!!


2 reaktioner på ”skolsmedjans afk 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s