pride varberg 2015

IMG_2971I år valde jag att delta i ett utav de olika pridefestivaler som sprids runt om i landet. Jag tog rygg bakom lärarnas riksförbund tillsammans med skolutvecklare, rektor och lärare. Lite klen uppslutning bland skolfolket kan jag tycka, men många kanske valde att gå ”omärkta” längre bak i ledet istället för att sluta upp bakom en av våra två fackföreningar som fanns på plats? Jag kan ju ärligt säga att jag är inte helt bekväm med att gå i sådana led, alla som glor när man går förbi gör mig nervös. Men man vänjer sig snabbt och det känns värdefullt att ha tagit ställning för allas lika värde, inte minst som lärare.

Min son valde att ägna flera av sina första år i livet åt en rosa period. Man tänker att det är ganska naturligt när man har en storasyster som banar väg för normer och attityder, men när man är där så är det som om det bara är vårt barn. Det är bara vi som har en fem år gammal pojke som vill ha hårspännen, läppglans, måla naglarna, vägrar ha andra kläder än rosa, tjatar om att få ha prinsessklänning på sig till dagis och nätt och lite smågulligt skuttar omkring med baddräkt på stranden hela sommaren. Det höll i sig i tre år. Som mamma är jag som alla andra väldigt känslig för att nån ska retas med mina barn, men det var ingen unge som reagerade vad jag vet, trots alla handväskor, glittriga tröjor och hello kitty prylar. Vad är problemet?

Under dessa tre år fick jag stundtals uppleva att vissa vuxna skrattade åt mitt barn, antydde att han kanske var bög, spekulerade kring om hans pappa inte var tillräckligt närvarande och att jag som mamma var lite väl uppmuntrande när barnet istället borde få vägledning i hur en pojke borde se ut och vara, att vi rentav var snåla och taskiga som lät honom ärva sin storasysters kläder när han snarare hade dubbelt klädkonto. Långt ifrån alla vuxna förstås men förvånansvärt många, för att vara 2010-talet.

Jag hoppas att se fler kollegor i ledet nästa gång. Visst kan vi göra skillnad.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s