att fostra en mus

Sedan drygt nån vecka tillbaka har vi en ny familjemedlem. Inte en mus egentligen, utan en hamster. Vi kallar honom Mattias, en trevlig prick, numera. Han kommer ofta ut ur sitt bo när vi ropar hans namn, gör sig tillgänglig för att klappas och umgås. Mycket mer husdjur än jag trodde.

Självklart har jag gjort en insats. Jag insåg tidigt att han behövde punktmarkeras för att det skulle bli nån ordning och har också ägnat mycket tid åt att forma honom efter mitt tycke. Varje gång han har uppfört sig illa, bitit eller sprungit undan, så har jag puffat lite på nosen och jag har även stängt av delar av buren för att lättare kunna kontrollera hans uppförande. Om han bitit mig så han har inte fått krypa in sitt bo utan fått ägna ytterligare enskild tid tillsammans med mig. Jag har ett par handskar som jag använt som han har fått gå lös på medan jag demonstrerat att jag är en vuxen som kan härda ut och kommer att vinna, så småningom.

IMG_2953Nej jag bara skojar. Godis, godis, godis är vad som gäller om man vill ha en beskedlig social hamster. Men med den enkla regeln att belöna positivt uppförande, som att våga lämna sitt bo trots att man är liten och rädd och ändå vill vara tuff.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s