lugnt och skönt

Nu är det högsommar och med mycket ro i kroppen kan jag konstatera att jag är ensam här på bloggen idag. Vad skönt. Visst har vi det vi bra vi lärare med vår långa avslappningsperiod samtidigt som vi kollektivt kanske måste bli bättre på att ge varandra distans till jobbet. Själv känner jag inte att det maler på, men jag tror nog att jag har vissa saker som jag liksom rabblar som mantran undermedvetet  lite i rädslan för att jag ska glömma allt om jag slappnar av för mycket. Trots att man varje sommar gör just det, glömmer. Men å andra sidan känns uppehållet alldeles för kort redan i oktober.

Sommaren är också en period då inspiration och idéer får ta sig ett steg längre. Häromdagen t.ex. såg jag en intervju på nyhetsmorgon om en studiecirkel som blivit omättligt populär som handlar om att förbereda sig för en zombie invasion. Jag tände till på detta, började så smått planera ett elevens val tema med samma upplägg men insåg att det kan bli hur stort som helst. De senaste dagarna har jag läst in mig på zombies, något jag förmodligen inte hade prioriterat för en månad sedan.

Det här är så briljant, verkligen en flippad tanke i pedagogiskt bemärkelse, och jag förstår att kursen blivit populär. Det är en sån bra början på större och vettigare kunskaper som kan tyckas lite tunga om man inte har förkunskaper eller engagemang. Temat handlar ju egentligen om att förbereda sig inför en katastrof, om du har inte förstått det. Man utgår från skräckfilm, analyserar, hämtar och omvandlar information, tränar på att föreställa sig. Vad behöver man rent praktiskt, men också själsligt, när man omringas av zombies som inte ger utrymme till förhandling? Hur löser man olika problem som kan förväntas dyka upp, bristen på vatten, mat, el. Hur ser mina individuella förutsättningar ut för att överleva, fysiskt och psykiskt, och min roll i gruppen. Det är också mycket man får ta ställning till, som när någon man är nära eller tycker om blivit zombiesmittad tex.

Utifrån detta kan eleven sedan lättare göra kopplingar till aktuella händelser, tror jag. För visst finns det en kille eller tjej därute som är ungefär likadan, varför skulle vi vara så olika?

Nä, nu orkar jag inte skriva mer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s