första fredagen

Jag måste nog erkänna att jag trodde att jag hade det lite finare i bildsalen än vad som mött mig nu efter sommaruppehållet. Så mycket drivor av visserligen kärleksfulla anekdoter, bortskänkta och kvarglömda elevarbeten och påbörjade projekt. Till och med mina älskade vimplar kändes lite..passé, dags att tänka nytt. Allt heminredande på hemmaplan under det regniga sommaruppehållet har tydligen bidragit till visuell tillväxt, och ganska brutalt började jag slänga saker under eftermiddagen. Funderade också i vanlig ordning på en liten ommöblering, vilket jag ser som ett mycket säkert tecken på utveckling och mognad. Det är den här stapla- och sorteringsfasen som, främst, vi kvinnor förädlar, och ibland missbrukar, genom åren. När rengör man ugnen och frostar av frysen samtidigt? Jo strax innan man måste till BB. Man har liksom på känn att nått stort är på gång. Lite den känslan har varit påtaglig under dagen.

Lite obekvämt är det förstås att fokusera på det fula, som jag som sagt såg lite här och var. Jag började ta bort det helt enkelt, och ska fortsätta tippexa salen på måndag.  Kändes skönt. Förbereda för det stora, som är på gång.

Vi, två av mina SO kollegor och jag tillsammans med ytterligare en IT pedagog på skolan, började så smått att förbereda MIK undervisningen och är du kollega så kommer jag skriva mer ingående kring detta och tipsa om länkar, så man kan läsa in sig. Förkortningen står för medie- och kommunikationskunskap, och jag snubblade av en slump på orden för drygt ett år sedan och började då fundera kring om inte det skulle kunna bli en gemensam utgångspunkt, i likhet med IKT, för ämnesöverskridande samarbete. Utan att väva in annat än logistik har jag funnit det svårt att inleda samarbete med en röd tråd där alla ämnen bidrar jämlikt. Har man inte vanan inne med gränsöverskridande projekt kan det vara bra med en gemensam ämnesneutral bas, där det egna ämnet bidrar snarare än drar.

MIK handlar mycket om att vara förberedd och rustad med strategier för att kunna förhålla sig till det enorma informationsflödet som internet överöser oss med. Det är mycket källkritik, men det kan mycket väl vara så att man publicerar egen information som man också behöver ta ställning till och hur man använder sociala medier, hur man skyddar sig och överlag djupare förståelse för internet som fenomen. Själv har jag ganska färska kunskaper och har fått läsa in mig på mycket, jag är djupt nere i textträsket samtidigt som jag bygger en kurs som ska vara lättsam, ändå övergripande, passa med de olika ämnena och även få in ett IKT verktyg. Verkligen utmanade planering, och skitkul – men man känner lite att tiden är knapp. Tur att det finns kvällar och helger också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s