fashioncenter punkt NU!

Kom till Borås och besök vårt textilmuseum!

Jag var där igår och häpnar verkligen varje gång. Även om man kanske inte är inte textilt intresserad, som jag, väcker lokalerna så mycket fräscha tankar kring lärande, nyfikenhet och inspiration. Färger, tyg och material som är varandras motsatser, hårt och mjukt, strävt och lent, skapar även en harmoni av lugn och trygghet trots att det är prylar överallt, i oordning. Sådär borde varje skola se ut! På våning två, där jag höll till, finns en utställningslokal, en garderob fylld med kläder från alla tider och en rosa divan, en pysselhörna och en syhörna. Allt i samma öppna planlösning.

IMG_3360Kläder är så fascinerande och starkt förknippade med vår identitet,  och man uppmanas som besökare att byta om och prova hur det kan kännas att vara någon annan. Nu var jag av nån anledning väldigt nöjd med mig själv just igår så lusten för detta infall blev något sval, men en annan gång, absolut. Jag fick tanken att hit ska man komma med eleverna och göra ett fotoprojekt kring just identitet eller filma fejkade intervjuer med människor från förr som man klär ut sig till.

Det är även en spännande utställning för tillfället av Pia Mouwitz. Hon har tagit kort på alla sina egna kläder och något förenklat ställer sig frågan hur kan man skapa kläder man inte tröttnar på? En spännande idé med tanke på allt vi kastar och slänger, som ett led i miljömedvetenheten att helt enkelt få producenten att också ta ansvar och försöka designa kläder och produkter man vill ha länge, som man ser ett högt värde i och håller sig ”i tiden”. Hör Pia berätta mer om projektet:

Min äldsta dotter har anmält sig till kulturskolans textilkurs så varje vecka i höst ska barnen samlas i sydelen där de får fördjupa sig i något textil projekt. Där finns massor med material, gamla skjortor som man kan sy om och dekorera med paljetter och fransar, symaskiner, tovning.. ja allt möjligt. Och allt står öppet och framställt för den som blir sugen, även för vuxna alltså. Jag funderar på att ta dit mina gardiner nästa gång och få de sömmarna gjorda istället för att ha knappnålar. Det här väcker också mina gamla tankar kring makerspace, perfekt att åka iväg på en ämneskonferens. Kan man sitta där och tjöta skola samtidigt som man tovar grytunderlägg. I entrén finns dessutom en väldigt bra after work restaurang som vi pr.est lärare har provat ett par gånger. Helt enkelt en byggnad med stark kreativ drivkraft, jag kände en sån lycka att ha varit där igår och vill därför uppmana dig att göra detsamma.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s