bildsalsvintage

Ögnade igenom SETT2016 som hastigast och såg att lärmiljöer är aktuellt på vårens mässa. Jag har ju nosat lite kring detta tema ett tag, på olika sätt, och när det gäller den fysiska miljön kräver den en hel del kreativitet för att kunna lösas med skral budget. Jag kör lite tager vad man haver principen, dvs det som kanske skulle slängts hemma kan ju komma till pass i skolan? Innefattar ju ett fint miljötänk också när jag sopsorterar min egen, och andras, konsumtion på jobbet.

12021962_10200999092415895_541423772_nHär t.ex. ett svagt ögonblick på Rusta då jag helt otippat köpte en grå tapet med symmetriska älgar, men som nu blivit en fin och ombonad fondvägg i salen.

Jag har även försökt att tänka att det material som är ”snyggt” kan man ha framme. Som t.ex. färgat papper, i tidningshållare som en snäll vaktis letade fram åt mig i källaren.

Den lilla bokhyllan som jag snodde ur förrådet bidrar till mer hemtrevnad och en igenkänning som skapar trivsel och trygghet. Så gott som alla har en liten bokhylla hemma med böcker. Att känna igen något är en viktigt del för att trivas och få ro tror jag, och att vara aktsam om miljön. Man kan jämföra med konstgjorda växter eller en skål med falska frukter, som också kan se hemtrevligt ut, tror man. Falska frukter viner kors och tvärs i klassrummet, det vet alla fröknar som gjort ett försök. Igenkänningen finns inte. Riktigt frukt hade antagligen blivit uppäten, men aldrig kring kastad.

På tapeten håller jag på med en dekoration, just för att bryta av att det inte är hemma, och ska kanske även skriva något. Jag fick ju auskultera på hemkunskapen i våras och minns tydligt hur fröken satt upp ämnets olika perspektiv ovanför tavlan, vilket jag gillade, mycket. Bokstäver är så tacksam inredning, de kan tillverkas i olika material och dekoreras på olika sätt. När de sätts ihop rätt så bildar de alltid harmoni trots att de har prickar i olika färger.12053397_10200999094455946_1775112810_n

Jag tror även att det är viktigt som sagt att barn ska kunna relatera till det man dekorerar med i klassrummet. Jag vill också hitta stämningen i rummet och att den ska överensstämma med relationerna i rummet. Det är en väldig utmaning för tänket, men nyttigt eftersom det bidrar till ett helhetstänkande. Det spelar ingen roll vilka pedagogiska idéer jag har om inte rummet omfamnar på rätt sätt.

Tiden förändras också väldigt snabbt. Jag tänker på min stora whiteboardtavla som jag fick för några år sedan. Borde tjatat om en smartboard. Nu står den där blank och skiner medan jag kör genomgångarna på youtube.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s