tiden går..

Det är måndag och fredag i skolan numera, väldigt intensivt. Har man inte att göra så skaffar man sig. Just nu planerar jag för ett arbetsområde med reklam, något som jag ska kombinera med vår nya MIK undervisning samt att SO kör massmedia.

Första lektionen hade vi bildanalys i grupp och jag inledde med en bild som jag efteråt även spelade in genomgången av. Det handlar om genus, hur män och kvinnor framställs i reklambilder. Man tänker kanske att detta är gammalt och mossigt men jag vågar nog påstå att det är aktuellare än någonsin särskilt med våra flickors selfiekultur. Vi blir så matade med så många signaler om hur en man respektive kvinna är så det är superviktigt att stanna upp och faktiskt analysera det vi ser.

Tyvärr har läroplanen från 62 verkligen slagit rot det lilla samhälle där jag arbetar och jag är inne i en ganska tung grodd period just nu då allt som inte handlar om att föra en penna mot ett pappret blir bemött med stor skepsis. Konstigt nog, för alla vet ju numera att måla och rita inte är särskilt betydande för att få vuxenlivet att fungera och inte heller högprioriterat bland ungdomar.

Nåväl, jag tyckte själv i vanlig ordning att det blev väldigt bra och inspirerande så jag spelade in det som jag berättade om bilden.

Det jag ofta känner med mitt ämne är att det är så fruktansvärt stort. Med de förutsättningar man har känns det lite som att ta sig över atlanten i en liten risig båt, där alla ska hålla sig kvar, ha det bra och helst har en bredare erfarenhet än att bara ha överlevt när man är framme. Därför försöker jag hålla lite traditionella ramar kring reklam, men jag kommer att berätta allt jag vet om Zlatans volvo reklam, en berättelse jag hörde direkt från volvos projektledare på webbdagarna 2014. Det var för övrigt en mycket inspirerande självsäker föreläsning med en så retorisk träffsäkerhet att jag, tyvärr, både var kär i Zlatan och besatt av att köpa en volvo i flera timmar efteråt. Jag är så lättpåverkad, men också bara människa.

Vi ska titta på olika reklamfilmer. De ska få träna målgrupp och brainstorma, workshoppa och alltihopa kommer att mynna ut i digitalt projekt med imovie och greenscreen. Jag har satt ihop ett litet intro även här.

Eleverna ska göra egna reklamfilmer är det tänkt med greenscreenbakgrund. Jag hoppas det blir bra.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s