to ipad or not to ipad

Jag har fått en Ipad till bildsalen. Jag tycker om den och jag känner att den gillar mig också. Under dagen har vi lärt känna varandra, så mycket som en lärare kan med att greja med annat under lektionstid.

Jag har haft tankar kring en Ipad ganska länge men det var först idag, med Ipaden i handen, som det började strömma in möjligheter och användningsområden. Jag har börjat rent organisatoriskt med lärarförbundets schema app. Perfekt för Ipad, lite jox i början innan man fyllt i alla lektioner men det är lätt.  Appen är mer än att ha sitt schema digitalt. Man kan klicka på varje lektion och fylla på med information, skriftligt, genom att ta kort och även spela in ljud. Jag har fotat anteckningarna på min whiteboard och skrivit anteckningar om innehållet i dagens lektion, vilket jag också kunnat spela in.Så väldigt smidigt att kunna bläddra bland veckorna. Man tror ju att man ska komma ihåg men det gör man ju inte, inte jag.

Som jag förstått det kan man lägga till personer och i såfall är det ju toppen för t.ex. kollegor att ges insyn i planeringen. Oj vilken rolig lektion kommer flera av mina arbetskamrater tycka, tänker jag, dags att besöka bildsalen! För man kan ju också skriva vad som ska hända nästa gång.

Ipad är ett digital verktyg som jag känner att måste kunna hantera och det har ju verkligen hänt grejer sedan jag för två år sedan vred och vände på min dotters padda, ungefär som att ge en vitlökspress till en apa. Apan förstår att man kan göra nått med den med den är väldigt opraktiskt med bananer, typ där var jag.

Om jag för en stund får nämna ett rent själviskt intresse för ipads så är det väldigt praktiskt att ha med sig på konferens och föreläsningar om man vill anteckna, också lagom stor ”telefon” för en blivande gamling med progressiva brillor som vill in och peta i sociala medier. Det finns fina notebooks och ritböcker som appar.

Jag vet inte riktigt varför men jag tänker mig ipaden som min första digitala hjälpreda och extra lärare. Jag tycker som sagt att det ska bli spännande att se vilka möjligheter som finns. Funderar också på att fixa en egen skolmail till bildämnet så man kan ha ett genuint bildkonto på instagram, utan mina vänner och släktingar som trängt sig in. Det är också en grej i sig att som elev kunna gå in på kontot själv och välja att publicera sin bild, skriva något om den. Vi kan tumbl konto, pinterest. Tänk att liten skärbräde stor grej kan bli en sån inspirationskälla, på flera plan.

Jag tänker mig även som redskap för film. Det är åtminstone rörligare än en dator. I nuläget är vi begränsade när det gäller att filma, även fota. Hade varit gott att kunna erbjuda lånematerial när man skickar ut elever att fota med sina egna mobiler. Nu är det ingen tvekan om att alla har någon form av mobil, om nån reagerar, men man ska självklart aldrig ta nått för givet.

Jag lekt lite med olika appar, jag har ju faktiskt bara haft den i några timmar. Det finns ju väldigt mycket fotoredigering. Pixlr art har jag tittat på. Jag har ju lite broderings drömmar nuförtiden – jo, jag är heltänd på korsstygn, måste vara ett ålderstecken. Hjälp vad händer? Nåväl det är vad jag pillade med fram tills jag mötte dig här på bloggen. Och nära kollega, det tar sin tid, men tjat lönar sig. 🙂


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s