utmaningen

Idag har varit extra spännande eftersom jag valde att ställa mina nior mot väggen, minst sagt.

”Hm, om ni fick välja helt fritt vad ni skulle vilja jobba med under era sista bildlektioner, vad skulle de vara?”

Jag kan ju säga att för tio år sedan hade eleverna tjatat om att få välja fritt, uppgiften hade fått vissa att tjuta av glädje men idag 2015 sitter barn som fågelholkar. Val innebär allt för ofta att välja göra ingenting, tills fröken undrar varför eller göra nått annat, tills fröken undrar varför?

Klassen fick förslag på sökord och puttades ut i cyberspace i tio minuter, whiteboarden börjades så smått fyllas med förslag. Några valde redan där att börja spela något dataspel., tills fröken undrade varför? Men tavlan fylldes som sagt med förslag som t.ex måla, rita, photoshopa, bygga med lera, pyssla..

Steg två var att plocka fram kunskapskraven och forma en uppgift som kunde tillmötesgå alla krav, för nu är det ett slutarbete. Jag började helt enkelt med att rad för rad återigen berätta vad texten betyder. Jag hoppas och tror att det blev väldigt lärorikt och tror också att de allra flesta elever fick god insikt i vad som krävs av dem. Men i vanlig ordning när det gäller människor, gamla som unga, är insikt en ganska smärtsam process särskilt kanske när man förstår att ingen annan kan ställas till svars än sig själv för det arbete man nu ska lägga ner.

Jag hade kopierat betygsmatrisen som lämnade ett kommentarsfält till höger och sedan började vi från början. Vad vill du göra? Varför vill du göra det? Hur vill göra det? Vad vill uttrycka/berätta? Varifrån har du hämtat inspiration? osv

Det dröjde ju inte länge förrän planen att göra halloweenpumpor i trolldeg sprack. Inget fel i det, vi kan säkert få tid över att göra det också, men en bilduppgift på högstadiet behöver mer klös än så.

Jag pratade om vikten av kunna reflektera och analysera kring sitt arbete, att ha ett inspirationsmaterial som man kan bearbeta på olika sätt. det här är jättesvårt för ungdomarna, de förstår inte riktigt sambanden och desto viktigare att träna på det. Några av dem förstår ju inte ens konsekvensen av att göra ingenting, eller fel sak. Och väldigt ofta är ju det mitt fel, som lärare. Som lärare har jag förklarat dåligt, gett konstiga instruktioner.. Men som jag beskrev ”det står här eleven bidrar till handlingsalternativ som leder framåt  vilket betyder att du har ansvar att fråga när du inte förstår” Jag har varit ganska tuff med den rutan idag, och påpekat individuellt att insatsen inte håller, dags att levla upp.

Den här mallen blir ju i övrigt något vi plockar fram vid fler tillfällen under arbetsgången, tänker jag. Det är svårt att ha alla delar framför sig och flera av eleverna började så smått förstå  betydelsen av inspirationen och hur man kan koppla det till tolkning och analys, och den sökningen kan göra att bilduppgiften ändrar karaktär och blir djupare. Man måste ju kunna få tänka om, tänka nytt och ta vara på den kraften.

Jag hoppas att det bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s