Efterklok

Årskurs åtta jobbar med en reklamkampanj som bl.a ska mynna ut i en egen tillverkad reklamfilm. De filmar med quick time player, med sin mac air och använder sig utav greenscreen tekniken som de redigerar i programmet iMovie.

Jag har precis i tanken ändrat hela mitt upplägg kring hur jag ska arbeta med det digitala verktyget iMovie i bildämnet, igen, och då menar jag få struktur på ”stegförsteg” instruktioner – inför nästa drabbning, för nu får det vara som det är. Det är andra gången jag kör ett ganska stort tema med iMovie, så jag är också i en inlärningsfas.

IMG_3541

När det gäller instruktionerna märker jag att jag tappar bort de flesta redan vid första steget, och då har jag stretat med allt som har med tydlighet och repetition att göra. Men eleverna öppnar inte en ”ny händelse”, de sparar inte allt material på skrivbordet i datorn och de lägger filmen först och klipper den nogsamt för att sedan undra hur man ändrar bakgrunden. Det känns som mina instruktioner är rena godnatt sagan, tysta elever under genomgången sitter uppenbarligen och tänker på annat.  Sen har jag valt grupparbete, vilket gör att den mänskliga faktorn slår in och de flesta sitter kanske och hoppas på att någon annan i gruppen har koll på läget? Så man slipper lära sig nått nytt, vilket kan vara en smula ansträngande och påverka självkänslan på ett icke förutsägbart sätt.

Jag tänker mig gå igenom grunderna på ett annat sätt nästa gång, eftersom det blivit uppenbart för mig att elevens erfarenhet leder till utvidgat förståelse. Faktum är att jag funderat på om vitsen är att de ska göra fel först? För att effektivisera tänker jag att alla elever plockar fram iMovie och sedan individuellt letar upp hur man skapar en ny händelse, hur man öppnar en ny film osv innan de gör det i grupp. I den bästa av världar kan man tro att barn lär av varandra men i skolarbete har de av nån anledning lärt sig att rationalisera och dela in sig i olika ansvar inom uppgiften och samarbetar oftast inte alls utan sitter bredvid varandra och knåpar med arbetsuppgiftens olika delar var och en för sig. Det kan också ha sina poänger men just i detta arbetsområde hade jag hoppats på en annan effekt. I slutet sitter en eller två i gruppen och redigerar filmen medan resten av gänget gör nått annat, för de är ju ”klara” och har svårt att koppla varför jag ifrågasätter deras bristande engagemang, i mitt tycke,  eftersom man gjort förpackningen , eller hittat bakgrundsbilden.. alltså gjort sin del.

hm

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s