Nya tiden

Jag bloggar snart för #skola365, ett spännande initiativ – en blogg för alla att delta på, som en tårtbit av den svenska skolan. På måndag är det min tur.

Tänkte också titta in här en sväng, även fast alla tankar ännu inte riktigt landat. Nya jobbet har ju tagit fart. Mina nya elever går i tvåan och trean, är 9-10 år och jag är titulerad fritidspedagog. På förmiddagen hjälper jag till i klassrummet och på eftermiddagen tar jag emot eleverna på fritidshemmet. Mina stora barn från högstadiet saknar mig och undrar hur det går för mig via snapchat, och mina nya små är oändligt nyfikna och vill komma mig närmast. Det har varit en smått känslomässig start, men bra på alla sätt.

Det är ju egentligen ganska läskigt att hoppa in i ett helt nytt sammanhang. Det är verkligen ”upp till bevis” för vad man kan, och hur man ska omsätta dessa kunskaper i den nya miljön.

För dig som följt min blogg så har jag skrivit om mina klassrums strategier. Jag kan säga att jag redan första dagen fick ett väldigt fint gensvar på dessa, ett förebyggande arbete som kan kännas svårt att genomföra på högstadiet eftersom effekten kan dröja av olika anledningar. Kortfattat handlar det om bekräftelsens betydelse, och det är synd egentligen att det inte fått större genomslag. Där ser man vad gamla traditioner och normer för med sig, och hur svårt det är att bryta dessa. De flesta av oss vuxna tror fortfarande på tjat och tillsägelser, när det är så mycket mer effektivt att belöna gott uppförande.

Eftersom jag under veckan även hjälpt elever med sin läsning har jag varit tacksam mot all kunskap jag tillägnat mig gällande lässtrategier och framför allt samtalets betydelse för språkutveckling. Vi pratar väldigt mycket på fritids,  om allt möjligt. Många mysiga stunder lär det bli, som man också kan nyttja effektivt i språkutvecklande syfte.

Jag tänker också på vad jag lämnat. 300 elever, allt eget ansvar, alltid ensam. Man har inte blivit bortskämd direkt. Numera har jag kanske ett 30- tal elever som jag aktivt kommer att träffa varje dag, aldrig ensam, och kanske 100 elever totalt. Det skapar lite perspektiv på hur man skulle vilja ha det på högstadiet.


2 reaktioner på ”Nya tiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s