Konstnärlig skolutveckling

I vanlig ordning så har jag en jättebra idé på gång. Jag har ruvat på detta i snart ett år och häromdagen blev jag igång sparkad kan man säga. Tyvärr kan jag inte avslöja vad som är på gång , så bra är det. Men själva temat vill jag gärna sprida och har höga förhoppningar att fler ska anamma detta. Det handlar om konstnärlig skolutveckling.

Skolor idag tar ofta fram olika ledord som liksom ska prägla vardagen i skolan och bli en norm i en gemensam värdegrund, som jag nämner som exempel på skolutvecklingsområde. Man kan ha en vision. Ofta får man höra t.ex ”alla ska ta ett eget ansvar” Nån gång om året får man sitta tillsammans och lite trevande berätta för varandra vad man själv lägger i innebörden av att t.ex ta ansvar, vilket ansvar har läraren? Och så hamnar man snabbt i att peka finger mot elev och vårdnadshavare, för de tar ju inte lika mycket ansvar som vi gör, vi är ju typ så superansvariga så var och varannan går in väggen.  Det yttre hotet stärker gemenskapen och pratet går lättare, men man kommer liksom ingen vart.

Jag tänker, varför släpper vi inte lös vår enorma styrka att bearbeta och reflektera som esteter?

Ansvar? Hm.Det här kan man använda som tema för ett konstnärligt projekt. Hur skulle jag kunna gestalta innebörden av ”att ta ansvar” i t.ex. foto, målningar, lapptäcke eller om man är riktigt modig kanske iscensätta en performance? Ge de andra något att förhålla sig till, det är ju det konstnärliga uttrycket.

Tror det kan bli häftigt, våga!

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s