om att lajva oss

En ny arbetsplats knyter onekligen samman gamla minnen. Idag fick jag t.ex. frågan om jag vet vad lajv är.

Ja, det råkar jag veta. Trots att jag ofta leker konferens med barnen på arbetstid och senast idag var någons fru, så har jag aldrig tänkt tanken att det här faktiskt är lajv. Lajv är rollspel där man ofta spelar fantasyroller, men det kan ju egentligen vara vad som helst. Vissa barn gör det ogenerat, andra vill smyga undan för att ”leka”. Det finns fritidshem som aktivt arbetar med lajv, och det är ju skithäftigt. Här är ett exempel: http://svedjefritids.moobis.se/lajv/

Rent digitalt har jag varit inne på detta tidigare när det gäller svårigheten med att kontrollera barns beteende på internet, de kan i själva verket gå upp i en rollspelslek, ett digitalt lajv. Detta händer ganska ofta på MSP, movie star planet, för att ta ett exempel där man som vuxen kan tycka att de egna barnen beter sig minst sagt besvärande. När man leker så överdriver man och lever ut, och det finns ofta en väldigt stor insikt hos barnen om detta och en genans över att vi vuxna inte känner till det. På internet är detta en väldigt svår balansgång, dels vad man tillåter och vad som finns kvar i all oändlighet.

Internetkunskap är ju minst sagt ett spännande utvecklingsområde på lågstadiet, och jag känner att jag får väl prova mig fram på fritids, trots att det är oerhört läskigt och ansvarsfullt med så unga barn. Att då ha riktiga live, kan ju faktiskt ge  eleven en erfarenhet att utgå ifrån när det gäller internetkunskap? Jag vet inte. Kanske?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s