Olika och ändå lika mycket värda?

Jag satt en bra stund på golvet i vårt arbetsrum och pratade med en flicka i årskurs ett. Hon hade krupit längst in mot väggen under skrivbordet och var inte redo att komma fram. Det hade hänt grejer under dagen, som inte hade med mig att göra, men som gjort henne så märkbart rädd och ledsen. Kanske att denna nedstämdhet friserade även andra upplevelser? Jag blev ändå så berörd av hennes mörker inför sig själv, så liten och ändå så bestämd uppfattning om vem hon är, och vem hon inte kan kan bli.  I varje mening antydde hon att hon inte var värdefull. Det kan ha varit stundens hetta som sagt, det är svårt för en sjuåring att sortera, särskilt som man är jättesuperledsen.

Jag skulle inte beskriva det som en känsla av maktlöshet av att arbeta i skolan. En person kan göra skillnad, och varje arbetsdag innebär en ny chans. Den personen ägnar inte sin energi åt att tycka synd om andra, det ger föga resultat, utan måste ge strategier och nytt tänkande.

Själv berättade om jag om min son. Han är snart åtta år och han kan inte cykla. Kan du cykla?, frågade jag flickan. Ja självklart, hon mindes inte ens när hon lärt sig det. Då måste du ju tycka att min pojke är dum som inte kan cykla?  Hon skakade febrilt på huvudet, nä så skulle hon aldrig tycka. Det var lite konstigt, erkände hon, men om hon fick chansen så skulle hon hjälpa honom. Vilken fin egenskap, värd att uppmärksamma! Han går också i ettan och räknar ur treans mattebok, det som du tycker är svårt. Han skulle säkert vilja hjälpa dig tillbaka. Tror du inte det?

Varför kan vi inte få vara olika och ändå känna oss lika mycket värda?

Varför når inte det budskapet ända fram? Låter vi våra elever se varandras behov eller är vi bara själva upptagna av det? Hur ser vi på individuell kunskapsutveckling, egentligen? Frågorna är riktade lika mycket till mig själv som någon annan. Jag fick mig en tanke ställare idag, helt klart. Har inga svar och dömer ingen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s