arbeta i grupp

Allting går upp ner. Jag får ofta frågan om hur det går? Senast formulerade jag det såhär: ”det är en svår omställning samtidigt väldigt spännande att omsätta sin kompetens i nytt sammanhang”. Det går liksom inte att att jämföra, fritids och högstadiet, men jag saknar självklart att vara lärare. Jag saknar arenan av att vara lärare och automatiskt få ta plats, därmed inte sagt att nån vill trycka till mig för att jag jobbar på fritids men man är lite underdog.  Det är också lite svårt, men självklart nyttigt att vara flera om samma arena, som man är på fritids.  Man behöver rensa luften konstant så att det inte blir allvarliga fel längs vägen och jag möter kollegor dagligen som har vanan inne, medan jag kanske känner mig något tafatt.  Det här med att föra fram sina åsikter rakt på sak har väl heller inte fallit sig fördelaktigt för mig. Kanske också något jag ska våga lära om och stärkas i?

Varje dag hittar jag ny glädje, nått att se fram emot även i morgon. Jag blir inbjuden och får ta del av väldigt intressanta samtal kring barn i den här smått magiska åldern 7-10. En period i livet då vad som helst kan hända!

Man får väldigt roliga kortväxta kompisar. Numera nyttjar de ju även sociala medier, och för mig som har en kärlek till dessa forum  är det intressant att se hur barn agerar på webben, hur de tar kontakt,  i mina funderingar kring  vår digitala framtid och de kunskaper som just våra barn behöver stärkas i. De är väldigt modiga, spontana och har en tendens att hamna i rollspel.  Dvs värsta tänkbara ålder att befinna sig på nätet, men oftast då man debuterar. Då på instagram, Movie Star Planet och börjar söka på youtube efter intresse och det är inte ovanligt att flickor följer olika vloggar och pojkar olika typer av kampsport. Man är ofta insatt i ett eller flera spel. En gråzon vi behöver bli bättre på, särskilt på fritids.

Just nu är det däremot lässatsningen som tar min fokus och jag har blivit helsåld på drama. Drama innebär att man läser tillsammans i grupp, man har ju en pjäs att spela upp. Det motiverar till att läsa inlevelsefullt och att förstå vad texten handlar om. Man kan samtala om texten , i syfte att göra akten bättre, och jag tänker även att det uppmuntrar till att lyssna till andras läsande. Även arbetsminnet tränas.

Det är kanske situationen i sig som gör att just jag befrias och känner att idéerna ploppar ut, jag ser så väldigt mycket möjligheter med fritids, men också under förutsättningen att det integreras med skolarbetet . Jag tror även att alla som jobbar på fritids gör det, men att det även kräver förutsättningar som mer utbildad personal. Vad ska två vuxna åstadkomma med 50 elever? Eller mer! För några barn behöver gå ut och leka, några behöver läxträning, andra skulle uppskatta bakning, slöjda eller skapande. Dessa förutsättningar måste införas, men samtidigt måste vi som arbetar på fritids ha en plan och en omsorg med det vi gör och vill göra. Det ska inte bara bara vara aktiv fritid utan även aktivt lärande.

Jag vet att jag är på en skola som uppmuntrar till samarbete, jag tycker det finns ett enormt intresse för fritids där kollegor vill något tillsammans  och jag tror att det kommer mycket nytänkande  lösningar på detta inför hösten.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s