Om lästräning

Mest glädje denna arbetsveckan är över en flicka på lågstadiet som jag har tränat extra läsning med. Jag fick veta idag att hon har förbättrat sitt läsflyt enormt, ett fantastiskt resultat. I den här åldern handlar det om utveckling i typ tusentals procent, det är alltså en väl investering att lägga lite extra krut på en elev!

Det finns självklart en rad olika faktorer som bidrar till elevens framgång. Tiden går och det finns en naturlig utgång i det att man utvecklas, man mognar, i betydelsen att man blir mer mottaglig för att lära abstrakt, som läskoden ändå är. Jag tror också på seriös och genomtänkt feedback, även för små pluttar. ”Nu gör du något som kallas för kopplingar…” berättade jag för en pojke häromdagen ”..jätteviktigt för ditt betyg i nian” 🙂 Tror du att han sträckte på sig? Tror du att han gjorde försök till fler kopplingar? Svar ja! Underbart! Bekräftelse och återkoppling är superviktigt. Träning och strategier är också viktigt. Att som elev få veta vad det är som krånglar, sätta ord på och förklara det, och hur vi tränar för att förändra dessa svårigheter. Om jag så har varit en smula bidragande orsak i denna positiva läsutveckling för tjejen så är jag väldigt stolt och lycklig, ett lyckorus verkligen! Som sagt framstegen är så påtagliga i denna ålder. Jag kommer själv från att undervisa på högstadiet där det visst händer grejer, men inte alls i samma fyrverkeri dimension.  Man blír yr bland de små kan jag hälsa.

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s