när man ser en film, som är bra

Under gårdagen hade jag turen som blev igångputtad av en väninna för att gå och se filmen ”the danish girl” . Vi har ju pride festival här i Borås med diverse aktiviteter och just denna spelades gratis på initiativ av RFSU Borås stad, i den mysiga salongen på Röda kvarn.

Jag visste att jag var intresserad av att se filmen, det var väl det enda. I övrigt visste jag väldigt lite kring storyn. Kortfattat handlar filmen om en ung man som i sitt äktenskap upptäcker att han är transsexuell, något han också förädlar minst sagt tillsammans med sin underbara fru – som spelas av lika ljuvliga Alicia Vikander.

Vissa filmer du vet, man vill liksom bara prata om dem hela tiden och hittar nya infallsvinklar som man behöver gnugga av sig. Det finns ju något i dramaturgin, skådespelarnas tolkning och nyanser, bilduttrycket, kommunikationen som tillsammans bidrar till den sortens kvalité att den gör intryck och påverkar. Alla i salongen försökte få kontroll på klumpen i halsen och tårarna som pressade sig fram , att se en film tillsammans skapar ju också en styrka i uttrycket och upplevelsen.

Jag hade ju gärna sett mer film i skolan, det hade lätt kunnat vara ett helt eget ämne. Man kan med fördel träna reflektion via film, men det kräver tid – och kanske också våga gruppera efter elever som behöver stimulans, och de som behöver träna. Reflektion och analys är så viktiga färdigheter i dagens samhälle, med alla kunskaper, information och bilder som är i omlopp så måste man ha förmåga att välja och välja bort med omsorg. Att mäta kvalité och trovärdighet, hyfsat snabbt. Den här förmågan tycker jag dock ofta kretsar kring att eleven ska ha åsikter kring något förutbestämt och skolanpassat, och ju mer eleven tycker och kan koppla till egna erfarenheter eller företeelser i omvärlden desto bättre går det. Risken är att vi skapar generationer med intetsägande munläder som inte vågar eller kan ta ställning, bara pratar men följer strömmen?

Filmer öppnar upp till livskunskap, att få ta del av andras erfarenheter via ett media som stimulerar flera sinnen. Det finns ju mängder av fina filmer som öppnar diskussioner kring allas lika värde, som the danish girl t.ex.

Själv ska jag fortsätta temat med pride ikväll genom att ansluta mig i paraden. Jag gjorde det även förra året, då i Varberg. Det känns bra att göra det i egenskap av lärare och representant för skolan. Jag tänker också att risken att bli skjuten eller utsatt för bombattentat är relativt låg, liksom att bli hämtad av polis för att hamna i fängelse eller bli torterad. Det är så smärtfritt att värna om att alla ska ska få känna lycka och stolthet för den kärlek man funnit och den man är, varför inte ta chansen?

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s