fritidsfredagstanken

Min semester är avslutad och jag är tillbaka på fritids, numera förskoleklassens fritidshem. Jag brukar ju avrunda veckan med ett blogginlägg och jag tänker att det nog ofta kommer att kretsa kring veckan på fritids. Det hinner hända mycket kul där.

Mest nöjd med veckan är jag nog med att jag rört på mig under utomhusvistelsen, och då menar jag helt frivilligt och alltså inte sprungit efter någon liten buse på skolgården fast besluten om att tillrättavisa, så som vi fröknar ofta får för oss ska bidra till bättre vetande och uppförande.

Nåväl, jag har spelat utebandy, innebandy fast ute. Gjorde två mål faktiskt trots att vi bara var fem i vårt lag och tio i det andra. Vi hade delat upp oss jämt men jag hade liksom inte räknat med att innebandyklubbor även kan användas när man låtsas klippa gräset, vilket flera i mitt lag istället valde att leka. Vi höll på att förlora när en lag medlem kom på den briljanta idén att tillföra ytterligare en boll på planen. Då kunde man ju liksom lite mer i lugn och ro göra mål. Andra löste problemet med att byta lag, mitt i matchen. Ja det var minst sagt rörigt och inte helt konfliktfritt.

Veckan har också varit väldigt intensiv. Det går i ett, hela tiden någonting som ska göras, ordnas, lagas, plockas fram. Konflikter som ska redas ut, lite coachning på det för de barn som fastnar i tanken om att det är bättre hemma, lirka med trots och påminna om att städa efter sig, inte springa och spola på toan. Fyra gånger ska det ätas nånting.

Man ska vara tydlig och samtidigt skapa trygghet och en relation som pedagog. Det är en utmaning när resonemanget hos eleven ännu inte är så logiskt, när empatin kanske behöver lite mer tid på sig och förståelsen för att allting kanske inte handlar om dig och det du behöver, just nu. Det finns många självklarheter för en sexåring.

Jag tycker att vi lyckats väl denna veckan. Vi firade med en fruktsallad.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s