sätt upp digitala mål

Jag hade ett samtal häromdagen som fick mig att minnas mitt begynnande bloggande hösten 2012. Under sommaren hade jag funderat väldigt mycket på hur jag skulle kunna komma vidare, och då menar jag digitalt i ämnet bild. Dessa funderingar blev även startskottet för min blogg bildsal117, jag skulle här dokumentera min utveckling och få lite morot att orka streta på.

Själv är jag född 1971, så jag är i skarven mellan ung och gammal inom området. En dator har långt ifrån varit en naturlig del i min vardag och i mitt arbete som lärare var det egentligen först när min skola blev sk 1-1 som man i egentlig mening fick möjligheten att digitalisera delar av undervisningen. Alltså utan att drabbas av nervösa trauman som en datasal med en klassuppsättning (minus tre) kommunala Asus tjockdatorer minst sagt kunde bidra med i en undervisningssituation. Man ville liksom bara lägga sig på golvet och hyperventilera, så en egen elevdator gör gott och är första viktiga steget mot en god digitalisering.

Svårigheten med datorkunskap, som jag upplever det då som nu, är att det ofta tillfaller en IKT pedagog. Utifrån min generation är det då ganska mänskligt att man reagerar med att det här är såpass svårt att man måste utse en särskild person på skolan som jobbar med detta, tänker jag. Vissa blir så nervösa att man kan knappt klarar att trycka på on utan att IKT pedagogen stöttar upp. På min dåvarande arbetsplats fanns tre IKT pedagoger som även undervisande eleverna i IKT, för att göra de redo att använda sitt digitala redskap i övrig undervisning. Det jag reagerade på, i ett litet blogginlägg, var varför jag aldrig erbjöds en heltidsanställning som bildlärare när det fanns tre pedagoger på skolan som undervisade i ett ämne som inte fanns i lgr 11, utan kunskaper som faktiskt var integrerade bl.a i mitt ämne bild.

Alla måste bli bättre på att se om sitt hus och de kunskaper man behöver för att bedriva en modern undervisning som även följer våra styrdokument. Genom att inte uppdatera våra kunskaper sänker vi ämnets status, vi når inte upp till de högre lönerna och karriärs möjligheterna blir begränsade. Se till att levla upp! Gör det för din egen skull, och för oss.

Jag önskar att jag hade kvar min första digitala planering, den hade visat på vilket låg nivå jag var på. Jag minns t.ex att jag hade som mål att hitta ett program där man kunde klippa ut bilder och göra ett collage, men att jag inte var helt säker på att det fanns. Jag tittade helt enkelt igenom min planering  i ämnet och klurade på vad eleverna skulle kunna göra digitalt. Eleverna själva gav också mängder med tips och förslag, vilket i sin tur gav mig kunskaper i ett förnyat ledarskap och hur man bör förhålla sig som pedagog i en värld där ny kunskap poppar upp varje dag.

Sen blev det ett politiskt beslut om att alla har rätt till heltidsanställning, så året därpå drygade jag ut min tjänst med att bli – IKT pedagog. Så svårt är det inte.

Du kommer att märka att du har kunskaper inom färg och form som ingen kan ta ifrån dig. och som även är svårare att bunkra upp än att lära sig hantera ett digitalt redigeringsprogram. Så starta hösten med minst ett digitalt mål i ämnet. Jag som numera är fritidspedagog saknar min förtroende tid, det är ändå tio timmar i veckan som du som är lärare får extra lång ledighet för. Nyttja den väl.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s