att lära ett barn att sitta

Typ samma dag som jag kläckt ur mig inför gänget på fritids att vi kanske helt och hållet bara ska trycka på det positiva om barnets dag vid lämning och framförallt hämtning hände det. Jag skulle ju bara tvunget flika in att grabben varit ”lite orolig” under dagen. Hans tvåspråkiga mamma tittade frågande tillbaka. ”Ja, alltså det är väldigt rörigt, mycket spring, han gapar, det är bråk…”pladdrade jag på trots att jag kände hur mattheten tog över. Vad är detta för kärring fasoner jag håller på med? Vad är syftet med detta? Mamman lyssnade och satt sedan en stund med sonen och rasslade till på ett annat språk. Sen kom hon tillbaka, lite mindre spänd och sa nöjt ”Han säger att det var en annan pojke som började.”

Förstå hur kontraproduktivt det är att göra såhär som pedagog, så galet fel egentligen. Risken är hög att jag förlorar både relation och trovärdighet gentemot eleven såväl som vårdnadshavare. Dessutom lägger jag ansvar på barnet och dess föräldrar för de problem som uppstått på fritidshemmet, mitt jobb, där en stor del av mitt uppdrag går ut på att lösa, förhindra och förebygga dessa konflikter. Den arbetsuppgiften packar jag ner i hans lilla ryggsäck och ber honom komma tillbaka lite mer ”färdig” i morgon, så att jag kan jobba i lugn och ro.

Men vad är detta för konflikträdsla och daddande,  ska man inte säga till föräldrarna när barnet gör fel? Jo men vid väl valda tillfällen och med ett genomtänkt syfte, tänker jag. En god pedagogisk insats ska vara en vinst för alla parter. Vem som helst kan ju gnälla på andras fostran och ungar, vi däremot ska göra skillnad.

Det här tänket är utmanande. Jag vet, jag själv utsatt mig för det och vet också att det krävs ganska mycket (styrka, mod, ren dumhet) för att man ska orka bryta mot de inpräntande normer som finns kring hur en god pedagog bör vara. Grejen är att våra barn förändras i takt med samhället men kvar står vi lärare och försöker upprätthålla ett ledarskap som kanske funkade för ett antal år sedan men som numera kan kännas mer som en maktkamp. Man måste lära nytt och reflektera kring de val man gör.

Detta läsår är jag oerhört tacksam för att jag får chans att lära känna en fritidskollega som har ett väldigt spännande projekt på gång. Cecilia Ekdahl utbildar sig och framför allt sina egna hundar, Milla och Mållgan, till skolhundar eller läshund som hon kallar det. Ett unikt projekt för vårt fritidshem på Kristinebergsskolan, Borås stad. Jag kommer att blogga mycket om detta eftersom det för mig också utgör en neutral arena för vad som faktisk fungerar för att vägleda och skolfostra barn. Hundträning utgörs bl.a .av medvetna belöningar, och detta är oerhört effektiv även på våra barn – vilket man även kan koppla till bl.a. spelifierat lärande, som kanske låter bättre än att vi ska jämföra barn med hundar.

Tillbaka till kapprummet och den viktiga fokuseringen på det postitiva beteendet hos barnet. Tänk dig en en elev som har svårt för att ta plats i gruppen, som är introvert och svår att motivera. Det barnet ska inte behöva höra hur man ömmar och oroar sig för hens skull, att hen inget vill eller hur hen försöker men ändå inte når riktigt fram. Plocka istället fram den halvtimmen då hen faktiskt lekte med någon. ”Jovisst hen har lekt och stojat, haft jättekul!”, kan man säga vid lämningen. ”Vilken liten buse du är!” Då ska man också vara beredd på förälderns spontana reaktion ”Har han?!”  Det är ju såhär att människor egentligen inte gillar att tänka om, det är svårt och jobbigt, så även vid förväntningar på varandra. Även negativa, på sina egna barn. Alla föräldrar vill sina barn väl men det är starka band inblandat och för att sätta sig själv i säkerhet hugger man gärna situationen i sten och gör den icke påverkbar, för så rädd är man för att misslyckas med sin egen unge. Skolan kan påverka jättemycket för att bryta det mönstret och försöka ändra på negativa förväntningar på barnet. Ignorera felaktigt beteende och uppmuntra det du vill se mer av, oerhört effektivt. Speciellt på småttingar. Och på vovvar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s