Konsten att göra ett löv

När jag frågade mina sexåringar på fritids hur många som målat med vattenfärg var det först tre som räckte upp handen. Jag har ännu inte riktigt lärt mig att formulera mig så jag frågade igen, hur många det var som målat med pensel och färg? Ungefär hälften. Resten kände igen vad jag menade när jag plockade fram materialet.

IMG_4923.jpg

Det finns ju en viss ovana ändå bland eleverna, märkte jag, att få grepp om färgen och man förstår ju även de pedagoger som håller hårt i spelreglerna. Det blir ju väldigt kladdigt, typ överallt, och även blodtrycket åkte upp en smula. Det är ändå viktigt tänker jag att man härdar ut och inte kontrollerar för mycket, det kan man med fördel göra genom frågeställningar i så fall. Barn måste få göra fel för att lära sig göra rätt, och de måste själva vilja göra rätt tänker jag. Det blev väldigt många konstiga löv, som också blev rosa och lila? Hur tänkte du där? Hur blandar man orange egentligen?

Många missuppfattar också mindre barns kreativitet. Egentligen är de inte alls särskilt kreativa, de bryter mot invanda mönster och är sådär härligt spontana och färgglada för att de helt enkelt inte vet bättre. Det är mycket med materialet som barnen måste få utforska. När är det läge att måla andra lagret? Hur mycket vatten är passande för en duttsvamp? Vilka material kan man blanda? Alltså hellre en utforskande stund som leder till erfarenheter och kunskap än ett snyggt löv.  Det kommer att ge många önskvärda resultat på sikt.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s