Schack matt?

Sent en fredag eftermiddag tyckte pojken att det var läge för ett parti schack med sin fröken. ”Förbered dig på en hård match”, sa han och öppnade starkt och ganska oväntat med att flytta hästen hela vägen över spelplanen för att slå ut en av mina bönder.”Ha jag tog en av dina bödlar direkt!”

Jag älskar den där tysta mikrostunden innan den pedagogiska ansatsen sätter fart. Hm, vad jag ska lära ut först och på vilket sätt? Det fanns ju flera karameller i den här påsen.

Att arbeta med små filurer på fritids har inte den där fasta ramen som jag är van vid som bildlärare. Klassrummet, ämnet, tiden vi tillbringar tillsammans, allting har liksom en ”förutbestämdbarhet” som också är väldigt tacksam att vila sig mot när vi ska bearbeta de övergripande målen av läroplanen.

Vad är det vi ska bearbeta egentligen, hur och på vilket sätt? Som lärare kan jag påverka innehållet, mäta effekter av undervisningen, och inom fasta ramar reflektera kring vad vill jag uppnå som pedagog.  Men var börjar man som fritidspedagog? Man ska liksom förväntas göra allting under de nio timmar man är verksam?

Ta exemplet schack ovan.  Vilket val gör du? Vad tänker du är viktigast? Lära sig hantera motgångar? Regler i schack? Kunna argumentera sina val? Rätt ämnesspecifika begrepp? Socialt umgänge? Samtal? Tillit och trygghet?

Man märker ju att vissa saker är viktigare än andra naturligtvis men att allt ändå är viktigt, för det man gör just nu. I mitt läraryrke är det inte riktigt på samma sätt, man tar ansvar för sin del men inte allt. Det här är spännande, utmanade och ibland känns det maktlöst, ändå så mysigt på nått vis. Alla borde ta en tur om fritids.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s