Vår tur kommer, se till att vara redo.

Tur att det finns plagg även för särskilt plågsamma tider, offerkoftan. Jag läser insändare, artiklar och inlägg om lönesituationen i lärarlandet där det intressant nog numera mest är män som gråter och är besvikna. Ett tecken på att det verkligen har gått för långt? Nu kommer det att hända grejer. Mest förvånad är jag kanske över att jag själv inte tänker så mycket på lön, längre. Hur kan det komma sig? Kan man bara glömma en sån viktig grej?

I läraryrket får man väldigt lite bekräftelse, så lönen blir ofta det som man hänger upp sig på. Man mäter sin kompetens i lön. Särskilt som den också är individuell utifrån förutbestämda kriterier. Våra karriärtjänster är också väldigt förknippade med just lön, det är väl i stort den enda som är tydligt med att vara förstelärare t.ex.?

I den bästa av världar trodde jag att jag skulle kunna läsa in mig på lönekriterierna och kunna redovisa mitt arbete utifrån dessa – i min förväntan och drivkraft kring att nå de högre lönerna. Men det förutsätter förstås att man har en chef som också är hyfsat insatt i vilka kriterier som gäller och att det finns en samsyn. Vad många utifrån inte förstår när man pratar lärarlön är att t.ex. 4% påslag på lönen inte gäller alla. Det finns en påse med 4% för alla men som sedan chefen fördelar vilket innebär att en lärare kan få 2% och en annan 6%, beroende på prestation. Själv känner jag till lärare som fått över 8% i ett påslag så skillnaderna är redan etablerade, och de kommer förmodligen att bli ännu större med lärarlönelyftet.

Jag tyckte länge att det var rätt att vissa lärare skulle få mer. På golvet har jag sett skillnader mellan oss, som man gör på alla arbetsplatser. Vissa är liksom mer mätta och nöjda med hur det är och att det kanske var lite bättre förr medan andra stretar på och söker möjligheter och utveckling. Vi behöver båda sorter, det skapar en bra dynamik och vi behöver också samarbete oss emellan. Jag hade nog sett framför mig att vi turades om att ta rollen som innovatörer eller utvecklare med feta lönepåslag, för det är ju ingen som orkar jobba så hårt år efter år. Periodvis investerar man extra tid och engagemang. Jag t.ex. som lärt mig baskunskaper inom digitala bildtekniker på egen hand och hur man ska omsätta detta i bildämnet. Det medförde att jag även blev webbpedagog som numera delar tankar och erfarenheter öppet för att även stärka dig i din profession. Jag utvecklade IKT undervisningen på skolan och införde MIK. Det handlar om 20-30 extra timmar i veckan. Det klart att jag förväntade mig att det skulle generera i lön.

Jag vet hur det känns att stirra på lönelistan och se potterna. Två fick 800, sedan var lägsta 850, 1000, 1200.. Att inte ens vara värd den där femtiolappen.

Det klart att jag undrar varför det aldrig lossnar för mig, men jag har aldrig tänkt att jag skulle vara sämre. Lönen är ett godtyckligt lotteri.  Blir man utan får man tänka att man är fri. Jag kan unna mig att misslyckas, skita i jobbet periodvis, föreslå lite konstiga grejer i arbetslaget, och jag slipper vara synad och jämförd med andra hela tiden. Jag kan gräva ner mig i sånt jag tycker är kul, skita i det som verkar tråkigt för jag är utan särskilt ansvar utöver mitt fasta uppdrag. Det finns ingen press på mig, inga omöjliga förväntningar eller krav. Jag är inte köpt eller ägd, jag är min egen och kan köra min grej.

Det är bara pengar, ingen garanti för ökad prestation eller lycka.  Det är nu du har chans att omvandla din offerkofta till en tajt, glansig och intressant onepiece med en matchande superhjältecape, så se över din styrka och kapacitet. Med dessa egenskaper kan allt bli möjligt. Vår tur kommer, se till att vara redo.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s