Är bajs najs?

Några leker, andra pysslar och några jobbar med dagens bokstav, L. Barnen sitter eller ligger i klassrummet och det är lite allmänt rörigt och pratigt. Längst fram står en pojke och skriker. Med whiteboardpennan i högsta hugg har han skrivit BAJS på smartboarden, exalterad över sitt bus.

Skolan är värre än någonsin sägs del, alla resultat sjunker och det behövs anpassningar av olika slag. Ibland tänker jag att det är kanske anpassningarna i sig som får läraren att tappa kontrollen, eller snarare inte ta den? Eleven får för mycket makt och spelrum och kvar står pedagoger lite vilsna? Och kanske skamsna? För det är också anpassningarna som ofta ifrågasätts och kritiseras, inte helt sällan även av kollegor. Gör om gör rätt. Hur ska man veta vad som är rätt? När man hela tiden måste prova sig fram, pröva och ompröva? Vi har mycket normer i skolan kring hur det ska vara och inte vara, jobbar man dessutom med yngre barn så har man ju en hel drös ordningspoliser efter sig dagarna i ända. Det är svårt att följa sitt hjärta och det man instinktivt känner kan bli en alldeles utmärkt lärande situation, av rädsla för hur det kan uppfattas av andra.

Men hur lirkar man med elever som hatar bokstäver, som knappt förstår vad fröken pratar om när hon beskriver L ljudet? Hur stora L bli ett I när det är litet? Svårt att få styr på pennan, och det mesta känns bara tråkigt och onödigt.

Man kan ju alltid börja med att skriva sitt namn, tänkte jag. Hm, har du tänkt på att bokstäverna måste sitta i just den här ordningen för att man ska kunna läsa ditt namn? Vad händer om vi byter ut bokstäverna? Vilka bokstäver kan du? Hur låter den bokstaven, hur skriver man den?

Vi fortsatte att göra nya ord, på smartboarden. Det blev så roligt, han skrev , ljudade, läste och ville lära sig. Första gången det lossnade lite.

Och på tavlan stod det BAJS BAJS BAJS och FIS.

Själv har jag turen som fick en kram av fröken för en skitbra insats.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s