#tomorrowlandfritids

Kanske är det min långa tjänst som lärare som skapar perspektiv på fritidshemmets verksamhet? Det tycks vara en het potatis vem som väger tyngst, att läraren ska vara viktigare än fritidspedagogen? Man vill ju inte hamna i skotthålet direkt.

Men, i egenskap av lärare ser jag fritids som en unik arena att pröva sina pedagogiska och didaktiska idéer och jag hade gärna sett en utveckling av denna tanke i framtiden. Inte för att barnen i verksamheten ska ses som nån slags försöksdjur men aktiviter man erbjuder på fritids behöver ju inte mynna ut i ett effekt lärande och i det finns en unik möjlighet att pröva, reflektera, utvärdera och ompröva utifrån barnens behov och efterfrågan.

Tyvärr är det inte någon större efterfrågan på innovatörer inom skolan, tänker jag, ändå finns  det en hel del som undersöker nya möjligheter till lärande. Det är inte helt enkelt att bryta ny mark i en normpräglande verksamhet som skolan faktiskt är Det kan ta både tid och kraft genom att flera parter ställer sig kritiska och negativa till nya tankar och idéer, och därmed mod och styrka att även genomföra dessa och kanske därmed vinna striden, eller inte? Kreativitet leder ofta inte till rätt svar, utan ett eller flera svar. Det här borde uppmuntras mer i kollegiet, det är väl  just den beprövade erfarenheten som skolverket efterfrågar men organisationen, målen och pressade chefer försvårar ofta dessa möjligheterna. Rätt blir ofta fel, svårt , dyrt och ifrågasatt. De flesta kör med säkra kort vilket inte utvecklar och utmanar.

Jag ser fram emot att kanske rentav ordna sökbara karriärstjänster på fritids, för lärare som vill utveckla sin pedagogiska repertoar, prova metoder eller didaktiska verktyg i syfte att bidra till skolutveckling och ökat lärande för eleverna. jag tror att på sikt skulle detta stärka fritidshemmets status, för det är svårt att bryta hierarkier i skolan, man måste nog tänka nytt här. Det ställer ju även lärarkarriären på sin spets, är du ute efter en skrivbordstjänst och förfina dina tankar i egen bubbla eller är du villig att jobba hårt för att bidra med något som kan komma andra till nytta? För att vara frispråkig fritidspedagog ett tag, och inte lärare.

Jag känner ju själv hur den här tiden på fritids för alltid kommer att påverka mig, i min sätt att tänka kring skolan.Jag var ganska ledsen och uppgiven när jag började för ett år sedan, det var en förändring som jag egentligen inte efterfrågat men allt eftersom har engagemanget ökat. Här finns inget gratis och man känner varje dag att jag ska fan upp för det där berget, jag ger mig inte förrän jag är där. Det finns så mycket att lära och man växer.Här finns också en helhetsbild av eleven, och kollegor som kan bidra än mer till det perspektivet.

Sen behöver verksamheten styras upp och kanske värdesättas mer i det egna ledet genom bearbetat syfte och mål för att förmedla de fina tankar och idéer som finns. Fritids är inget nödvändigt ont. Vi måste äga vår verksamhet och bli aktörer i den och se möjligheterna, på våra villkor.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s