Det viktiga bildämnet

Nu sitter man här på sin lediga tid och förbereder sig på centralperspektiv och filmanalys igen. Ett väldigt kärt besvär när man har varit ifrån det ett tag. Under lovdagarna har jag även haft förmånen att göra två besök i min blomstrande kulturstad Borås. Alltså nån har tänkt till här, om det ändå bara regnar hela tiden varför inte se till att få nått vettigt gjort inomhus? Jag tycker både textil- och konstmuséet bjuder upp till förnäma upplevelser med tunga namn bakom sina alster.

Varje år har jag haft som mål att ta med mig mina niondeklasser för att se konst och för tillfället finns här en utställning som höjer serieteckning till en ny nivå.

img_5332

Själv har jag tillbringat många timmar med storebrorsans Fantomen tidningar så jag fastnade särskilt för den här bilden.

IMG_5337.jpgDet klart att Fantomen också blir äldre, som jag, med ny trikå och slappare armar sitter han på ålderns höst och softar med att lyssna på sina vinyler.

Yngsta dottern var däremot väldigt mån om att bli fotad med det hemska nittiotalsfenomenet kallad teletubbie, enligt mig.

Det blir så enkelt att förklara konstens syfte om den har den har ungefär samma referensramar som publiken. Det är oftast inte skapandet i sig som är det intressanta utan tolkningen av något som man därefter gjort konkret i sitt skapande. Hur uppfattar jag andra människor, händelser, saker och fenomen runt omkring mig? Hur skulle jag kunna gestalta det i bild? Då händer det också någonting när betraktaren får insikter om hur man kan uppfatta världen omkring sig, och får prövat sin egen uppfattning.

För det viktigaste, om än kanske lite långsökt, är  insikten om hur jag ser på världen omkring mig har väldigt mycket med mig själv att göra. Det är mina erfarenheter, rädslor, medvetenhet och självkänsla som styr. Konst utgör en neutral mark för dessa diskussioner.

Det här är bild för mig. Att inte bara göra utan att våga tänka och tycka också.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s