På det igen då

Tillbaka igen, efter sköna lovdagar.  Min whiteboard hade äntligen kommit upp på väggen i klassrummet så jag började dagen med att begrunda den och spontant utbrista ”Men sitter den inte liiite snett?!”. Vilket kanske ändå blev en smula bättre start på veckan än för vaktis?

Jag möblerade om också i röran vilket fick flera elever under dagen att surt konstatera att deras ”plats var borta”. Sen hittade dom inte sina mappar eftersom skåpet stod på ett annat ställe. De fick sitta med vem de ville eftersom jag förmodligen kommer att möblera om ett par gånger de närmaste veckorna. Ja så är det väl ibland. Kul ändå att det hördes så tydligt att de faktiskt tycker att det är rätt kul att gå i samma klass och träffas igen efter en veckas uppehåll. Så får man tänka.

Själv kan jag önska att höstterminen kunde sparka igång redan nu efter påsk. På högstadiet jobbar man ju hela tiden med elevattityden ”om det ens är nån idé att börja, när det bara är fyra lektioner kvar..?” Jag har ganska många tankar numera på den här sega farten framåt, inlämningsuppgifter uteblir eller drar ut på tiden. För i ett litet ämne som bild blir underlaget fort väldigt skralt om man inte håller deadline och hinner variera innehållet.

Jag tycker också det är svårt under rådande normer, när man hoppar in i en ny verksamhet och ärver någon annans koncept vilket också påverkas av ett lärarbyte, att förmedla till ett barn att  om man drar ut på inlämningstiden tre veckor så innebär det att eleven getts 165 extra minuter på sitt arbete och att det rimligtvis också borde synas. Vilket det väldigt sällan gör. Eleverna testar ju gränserna naturligtvis, till egen fördel. Men jag märker att överlag är detta en snackis, att det är trögflytande bland eleverna och det som ska göras.

Det pratas ju en del om spelifierat lärande, men jag tänker att spelifierad bedömning kanske vore nått? Varje inlämning ger klirr i kassan med olika belöningar som man sedan kan investera i nytt valt lärande och utmaningar av olika svårighetsgrader och levels? Kan det vara nått? Kanske så det redan funkar?

Under förutsättningen att övningarna känns meningsfulla, att det finns möjlighet för alla att lyckas och att man tar sig tid att ge feedback och bedömning som leder framåt.


3 reaktioner på ”På det igen då

  1. Hej! Har en fråga – hur gjorde du din ikon emoji av dig själv? Ha en underbar dag!

    Ha en bra dag! Ulrica Daleroth 0763-108802

    Skickat från min iPhone

    > 18 apr 2017 kl. 20:31 skrev Bildsal 117 : > > >

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s