superselfien

superselfie meMan försöker ju komma på lite kul grejer såhär mot slutet och en övning som vi ska jobba med i årskurs nio är ”superselfies”. Jag tänkte att det kunde vara kul att uppmärksamma eleverna nu när de ska sluta grundskolan genom att tapetsera väggarna med dessa superhjältar, eller göra ett bildspel inför avslutningsfesten.

Det är en smart idé tycker jag själv eftersom det är ett självporträtt då man döljer delar av fejset, det kan annars kännas lite utlämnande kanske? Som ni ser på min bild är det ju den fantastiska kvaliteten i det digitala hantverket som framhävs..:-) Det är ju onödigt att skrämma eleverna genom att sätta ribban allt för högt kunskapsmässigt, tänker jag, plus att jag inte har tid. Nåväl storvägrar nån elev så får väl självaste rektorn offra sig för konsten, och även bland kollegiet borde det väl finnas en och annan superhjälte?

Temat är ju även en lättsam ingång till en massa internetkunskap, hoppas jag på, som även öppnar upp för det som ungdomarna vill diskutera. Det kan vara alltifrån fenomenet selfies, bilder i sociala medier, ytligt och djupt, hur man vill bli sedd, publicering och spridning av av bilder. Jag vet ju inte riktigt vad jag lyfter på hatten för här,  det märks liksom att vi pratar alldeles för lite om sånt i skolan så det är ju värdefullt att eleverna själva får styra den diskussionen, om det blir nån.

URs serie Artityd om selfies och självporträtt  blir ett bra tillägg till temat.

Arbetsuppgiften består av att fota sig själv med en ansiktsmask. Masken kan man tillverka innan man fotar eller redigera i efterhand. Tanken är att vi ska arbeta med programmet pixlr och jag tror att de allra flesta känner till de olika verktygen, eller så får man fråga. Jag går igenom vissa allmänna grejer, men det är svårt att på förhand veta behovet. Alla vill ju bestämma allting själva nuförtiden.

I övrigt har jag inte så mycket färdigt, måste prova mig fram först.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s