bakom fasaden på bildämnets dag 2017

Jag vill också skriva ett par rader om bildämnets dag, trots att Kristina Riilbe sammanfattat syftet väl som ämnespananare för LR. Riktigt tunga stenar får facket vända åt oss, tänker jag, och själv har jag bara lyft en liten i hopp om att det ska krypa fram fler i rörelse. Bildämnets dag har just syftet att mötas och bli starka tillsammans genom att visa upp vårt arbete i sociala medier, för att göra det så tillgängligt som möjligt.

Själv kände jag inte alls för detta om jag ska vara ärlig. Nä inte helt i form att sätta mig i händelsernas centrum, men fick ett ryck kvällen innan och hörde av mig till Åsa Fant Perdsjö som visat intresse och det var också i samråd med henne som jag hade bestämt datum några veckor tidigare. Vi hade lite grann satt igång det så ..”Jag har gjort en fb sida, vad tror du, ska vi köra?” skrev jag och hon var på 🙂 Och då blev det alltså en dag för bildämnet även i år.

Det gör ju inte resan enklare för det. Det är ju jätte läskigt att skriva i en facebook grupp med flera tusen medlemmar och få typ två likes för det man arrangerat, som ensam privatperson dessutom. Det klart att jag har stunder då jag undrar om det är nått fel på mig, men som vanligt gäller det att ha rätt perspektiv. Många har i likhet med mig svårt att hinna med att uppdatera sig kring allt som händer och väldigt lite av det är personligt riktat mot mig. Två med Åsa är dubbelt så många som en, en ökning med hundra procent för de som gillar mätbart, och med kort varsel poppade det ändå upp fina grejer i flödet. Nästa år finns en särskild sida på facebook ”bildämnets dag” med drygt 60 hängivna supporters som kan hjälpa till att sprida vårt arbete i det egna flödet, så vi kan nå ut till fler. Man blir glad av den dagen, tänker jag,  därför. Jag vill också särskilt betona att det numera, tack vara Lena Landström finns en facebookgrupp som heter Bildlärare i Sverige, där vi tillsammans kan bearbeta och kämpa för att förbättra vår arbetsmiljö. Själv har jag lessnat på chatt trådar som startar ”..jag är ny som bildlärare och undrar ifall det är normalt att ha tjugo klasser från fyran till nian med 28 elever i varje klass plus att jag ska vara klasslärare..” Vi måste ges samma förutsättningar att lyckas och inte lämnas själva i den striden. Det är så många faktorer som gör att man tystnar och bara stretar på, man vänjer sig kanske tyvärr och många utav oss är starka kvinnor och män beredda att axla ansvaret själva vilket gör att flera också mår dåligt. Mår dåligt av det man vill göra med sitt yrkesliv, tagit lån lån för utbilda sig till,  och det man brinner för, hur fel är inte det?

Jag är själv lite tilltufsad och har fått lirka mycket för att få vardagen i skolan att bli bra. Jag vet också att det hela tiden kommer nya problem. Mitt nätverkande på sociala medier t.ex. ledde till ganska jobbiga konsekvenser för några år sedan då jag sågs som extremt egofixerad utan helhetsperspektiv för verksamheten, så insnöad som jag var i det egna ämnet. Det klart att det tjorvade till det för mig, speciellt när jag var ensam undervisande lärare i bildämnet vars syfte och betydelse jag ville nå ut med. Vem skulle annars göra det? Ibland kan det tydligen bli tillräckligt provocerande att lyfta åsikter och tro på sig själv i en kultur där man inte förväntas eller uppmuntras att göra det. Därför är grupper att föredra, att mötas med ämneskollegor, stötta varandra och föra ett gemensamt budskap vidare.

Jag är numera full av hopp inför min nya grupp ”bildpepp” då vi ska starta en gemensam blogg – en slags ämneskonferens kan man säga. Dessutom öppen för alla att kika in i. Alla typer av digitala möten skapar hopp för lärare som är ensamma om att undervisa ett specifikt ämne. Det blir ju annars så många tolkningar inom uppdraget som skenar iväg, tänker jag. Det är ju inte helt ovanligt att det är flera kursplaner i omlopp samtidigt, därför behöver vi varandra för samtal och frågeställningar för att göra rätt och skapa en likvärdig skola. Jag måste själv stanna upp för att inte hamna i gamla spår eller så som man tror att det ska vara, så jag dömer inte.

Jag önskar även att gamla gänget med #bildchatt kanske väcks till liv igen men twitter har visat sig vara en väldigt svår arena för diskussion. Det är också lurigt som moderator att fånga in slutklämmen i diskussionen, att komma fram till något. Det är mer av ett här och nu samtal. Facebook funkar lite så också men jag tänker att många trådar faktiskt mynnat ut i flera projekt och kontakter vilket är värdefullt.

Mycket spännande har vi framför oss iaf! Och jag hoppas du hänger på under bildämnets dag 2018. 🙂 Nu är det väl en tradition tänker jag?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s