att hålla igång och de digitala verktygen

”Jag kommer att filma min genomgång idag”, kläckte jag ur mig inför klassen. Det är alltid lika kul att säga av nån anledning, särskilt med slutklämmen ”..sen lägger jag ut filmen på youtube!”. Alltså deras miner, jag blir så väldigt road. Den där sekunden då de undrar om jag skojar eller i värsta fall faktiskt menar allvar? Även värdefull insikt delas ut här, tänker jag. Lärare borde ta till överraskningsmoment oftare och utmana förutfattade tankar. Varför skulle inte tanter kunna ha ett youtube konto?

youtube

Idag skulle det ritas hus och det kan vara smart att spela in sina genomgångar av massor av anledningar. Dels kan eleven repetera, hur ofta de vill och även hemma genom att titta på inspelningen. De kan lättare ta igen missad tid om de råkat bli sjuka eller fått förhinder. För tvåspråkiga elever kan man särskilt förtydliga ämnesbegrepp när man redigerar, vilket gynnar även svensktalande. Själv vässar jag mig som lärare. Vid ett inspelningstillfälle anstränger man sig automatiskt för att vara tydlig, sen är det ju inte alltid att man lyckas men det blir successivt bättre och man får en ökad medvetenhet om sin retorik. Vilket blir gynnsamt för eleverna. Jag håller också igång kunskaperna inom de digitala verktygen och använder de dagligen för olika syften. Jag gör mig tillgänglig inom professionen och ger möjlighet till inblick i undervisningens kvalité och känslan av att få ta del av barnets vardag i skolan. En insyn som jag tror stärker samarbetet för elevens bästa. Genom att publicera kan även andra ta del av kunskaperna som delas ut. Man hjälper lärare att hjälpa elever, även de som av olika anledningar har sin undervisning på en annan plats. Dessa elever har chans att få lite mer av samma undervisning som de andra, och ges tillfälle att vänja sig och förbereda sig på klassrumssituationen.

Och så vidare.

Men det ska ju självklart kännas okej. Och det gör det för mig. Alla hittar sina knep för att nå ut och fram och göra det bättre för våra elever.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s