check på den

I början av min karriär undervisande jag även mellanstadielever. Vid ett sådant tillfälle var det några fyror som behövde komma vidare i nästa uppgift, som jag inte hunnit förbereda, så jag sa till flickorna att de kunde ju måla ett landskap när de ändå hade färgerna framme. Efter en stund kom en flicka fram till mig och frågade  ”Jo, vi undrar om det är blomman eller djuret som vi ska måla?” Frågan förbryllade mig självklart men hade sitt svar i att barnen just hade lärt sig mer om landskapsbilder och landskapssymboler.

Alldeles för många år senare, men bättre sent än aldrig, fick jag genom Borås stads läs satsning möjlighet att sätta ord på fenomenet. Nödvändigheten av att aktivera barnets förförståelse.

Hur ofta har man inte höftat till en uppgift? Då går det ju an att eleverna inte går ”all in”. Snäppet värre är det när man nogsamt tänkt ut en arbetsuppgift med typ alla delar ur det centrala innehållet, har ett gediget bedömningsunderlag och massor med möjligheter till spännande fördjupningar inom uppgiften men övningen trillar rakt ner i ett svart hål i klassrummet. Och man förstår inte varför, för det var ju verkligen en rolig uppgift, eller?

Det är så himla lätt att tro att ungdomar idag är kräsna, rent av lata, när det kanske är så att man delat ut en uppgift då man förutsätter att alla elever har samma förkunskaper som en själv?

Vilka kunskaper behöver eleven för att klara den här uppgiften? Vad är det jag ska undervisa och lära ut?

Det räcker liksom inte att bara dela ut uppgifter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s