sänkningen

De senaste två dagarna har det börjat gå upp för mig hur mycket man måste kunna och ha koll på i detta yrke. Hur var det nu igen? Inte nog att man ska lära nytt, man ska uppdatera det gamla och dessutom minnas allting. Känns som om det kommer att tjorva ihop sig ganska snart för mig.

Ringde upp en mamma idag för att mjuka upp mig lite och vi pratade om allt möjligt som hon ville bolla och vi kom bl.a. in på hennes barns betygssättning. Eleven var lite osäker på sitt betyg och mamman upprepade hela tiden det här ”sänkta betyget”, hur man kan få ”sänkt betyg”? Men vänta lite nu, sa jag. Det är fel att kalla det för sänkt betyg, det blev ett annat terminsbetyg. Så är det?

Man kan ha en bas att utgå ifrån som är hyfsat lik från ena terminen till den andra som också gör att betyget blir snarlikt eller rentav höjs, men terminernas innehåll kan också variera såpass att bedömningen också blir olik. Därmed inte sagt att eleven försämrat sina kunskaper utan undervisningens innehåll har gjort att eleven presterat bättre eller sämre beroende på en rad olika anledningar. Det är ju en väldig skillnad på att vara erfaren eller nybörjare, intresserad eller omotiverad.. Bara för att jag är säker på att teckna så betyder inte det att jag kan dreja eller göra digitala collage. För att göra ett enkelt exempel.

Plötsligt känner jag mig lite osäker på om mina elever verkligen ser fram emot att träffa mig nästa vecka? Vi hade ju några intensiva diskussioner kring betygen då flera menade att det var ett summativt betyg på våren och att jag då skulle ta hänsyn till höstens betyg. Jag blev tveksam och fick lite olika bud men hade turen att kunde dividera med min företrädare som kände eleverna bättre för att komma fram till bästa beslut.

Mig veterligen har jag dock aldrig summerat ett läsår på det viset, men detta skulle då vara ett sätt att minska betygsklyftan mellan terminerna? Men i mitt lilla ämne repeterar jag många kunskapskrav regelbundet men jag kanske inte betat av alla krav förrän hösten år 9. Ett terminsbetyg utgörs väl av de kunskapskrav man arbetat med?  Kanske har jag gjort fel? Jag hittar inget om nån summering av läsåret på skolverkets hemsida.

Måste kolla upp det här. Såvida ingen vänlig själ lägger sig i och kommenterar.


2 reaktioner på ”sänkningen

  1. Malin, jag kan vara den vänliga själen men är lika förvirrad som du. Jag tycker att det här är sååå skumt eftersom inte heller jag omfattar hela kursplanens kunskapskrav en termin. Skillnaden mellan oss är kanske att medan du har både höst och vår har jag bara en av dem, sedan är det en annan lärare (träslöjd) och det är inte alltid säkert att vi samarbetar även om det är så det ska vara. Dessutom tycker många elever att det är två olika ämnen oavsett hur mycket man säger att slöjd är ett ämne. Och jag förstår dem för det är ganska mycket som skiljer sig åt…

    Svåra grejor det här men jag VET att det ska vara terminsbetyg och summativt endast i år 6 och 9. Men att veta är inte att förstå.

  2. Terminsbetyg är terminsbetyg och sumativt betyg sätts endast på slutbetyget. Vilket ämne jobbar med alla kunskapskraven samma termin? Det händer ofta att jag bara arbetar med delar av kunskapskraven i åk 7 och 8. Jag vill få med mig eleverna att förstå kunskapskraven och hittills har jag inga elever som ifrågasatt sina betyg de vet hur de ligger till, men det kanske beror på att vi arbetar med matriser där ser eleverna och föräldrarna hur de ligger till och då blir betyget ingen överraskning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s