Tankar om digitaliseringen

Jag möttes nyss av en epa traktor mitt i stan med en glad vinkade pojke i. Ändå lite kul att jobba i Dalsjöfors, där drömmen om en egen (riktig) bil och en vuxen framtid känns så levande på nått vis. Blev peppad att säkerställa de sista tre årens bildundervisning i barnens första viktiga utbildning, mot bilen och vuxenlivet.

Jag har lite slött noterat en debatt om motstånd kring skolans digitalisering men jag har inte läst en enda rad. Varför skulle jag, jag känner inte att jag har något val att välja bort digitaliseringen? Då skulle ju mitt ämne snabbt försvinna och bli väldigt omodernt. Det går väl an att tänka sig papper och penna när man ska skriva, vi kan skicka brev till varandra som förvisso tar lite längre tid men man skickar ju knappast iväg en handmålad bild? Hur skulle det sluta? Handmålad reklam? Tänk alla dejtingsajter, hur fasen skulle man kunna välja rätt bland alla dom streckgubbarna? Nä nu har vi ett helt annat sätt att kommunicera med bilder, som vi också måste hantera, bearbeta och lära ut. Och då behöver våra elever en dator. För det är ju i datorn som typ alla bilder som omringar oss idag tillverkas. Och finurligt nog även publiceras och konsumeras, i samma burk, varför inte använda den?

Om jag ska gnälla på nått så tycker jag kanske att iPads på högstadiet är lite dumt. Hade hellre sett att mina elever haft en bärbar dator. Den är väl ändå för småttingar? Jag är fortfarande inte riktigt vän med min. Så jag är lite tillbaka till den tröskel som jag fick kliva över när skolan blev 1-1. Det tar tid, som inte riktigt finns, man väljer gärna bort för att man är bekväm. Men det är ju inget giltig skäl för att inte arbeta digitalt i bildsalen.

Jag får också prova mig fram. Jag kan inte allt. Under läsåret ska sjuorna starta upp med pictogram, smileys/emojis att dekorera sina mappar med. Hur använder man emojis, varifrån kommer de? En liten bild som de flesta använder dagligen, som tillför en känsla till det man skriver. I samband med det kanske gå igenom (hur man ritar) ansiktsuttryck och koppla till Munchs skriet? För mig är det en del av digitaliseringen, det behöver inte vara så tekniskt märkvärdigt. Det kan också vara bildanalys med bilder från Instagram, att reflektera kring syftet med att publicera bilder. Att repetera ämnesbegrepp med hjälp av foton, ta kort på grodperspektiv eller motsatsfärg. Den nya publiceringslagen gällande konst ser jag också en del av digitaliseringen, som man ska veta om och förhålla sig till.

Man kan ju gärna ha klassrumsdörren stängd med dörren till världen ska väl ändå hållas öppen tänker jag?

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s