praktiskt begreppsträning

Jag provar mig fram för att förbereda eleverna praktiskt på bildanalys så att alla ska komma till sin absoluta rätt när det är dags för den lite mer teoretiska delen.

Skärmavbild 2017-09-01 kl. 10.05.07Eleverna ska bearbeta bildens komposition och uppbyggnad. Jag har berättat om Piet Mondrian och de fick varsin liten ofärdig Mondrian bild där en ruta ska färgläggas med blått, en med röd och en med gult.

Vi fick repeterat en del begrepp som grundformer och grundfärger och bearbetat det här med kompositionens betydelse och betydelsen av att skapa medvetet. Prova på konstnärens frågeställningar ”vilken färg som är tyngst, behöver mest plats, starkast osv för att skapa en perfekt harmoni i kompositionen

 

uttrycksbildSen hittade jag den här bilden bland gömmorna i bildsalen, laminerad utan ursprung, så vet någon vem som gjort den vore det tacksamt.

Eleverna fick uppgiften att göra om bilden till ett abstrakt konstverk genom att överföra alla grundformer de hittade på bilden. Också i syfte att ges ett filter för att upptäcka bildens olika delar och inte fastna i vad bilden kan handla om.

Bomben kring Jesus mage fångar upp nästa övning, hur man skapar och förändrar ett uttryck.

Jag ville ha lite experimentuppgifter så här i början, så jag valde att kopiera gamla Skärmavbild 2017-09-01 kl. 15.43.23foton. Att det redan fanns en bild på pappret som man får i uppgift att ändra uttrycket i.

Med hjälp av pennor, sax, kritor, färg, collage, text har eleverna getts uppdraget att ändra på bilden och kanske göra den mer romantisk eller skrämmande..

Det blev en rolig utmaning tror jag, det var mer ös i den än i första övningen. Bilderna blir ju väldigt fräcka också, ännu långt ifrån färdiga men här är två exempel på lösningar.

uttryck 9                     Skärmavbild 2017-09-01 kl. 15.43.14

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s