måndag fredag

Måndag Fredag brukar man kallar arbetsveckan i skolan, det går i ett. Även fast jag har haft mycket arbete under veckan som känns tungt är det fortfarande det mest underbara yrke jag kan tänka mig. Det är utmanande, fantastiskt när det funkar och hjärtat slits isär när det inte gör det. Man har stor frihet att vara flexibel, man har ett stort ansvar och man har chans att utvecklas både professionellt och som människa. Känns som ett perfekt jobb för mig.

Åttorna gläds åt sina popcorn bägare, vi designar sådana nu med inspiration av Keith Harings och i sedvanlig frökenfason har jag meddelat att jag fyller deras bägare med riktiga popcorn under förutsättningen att de också omsorgsfullt ägnar sig åt designen och utförandet. Det är verkligen flitens lykta som brinner under lektionstid och jag vill inte tro att det är gratis popcorn som är den största drivkraften utan för att det är en kul uppgift.

Niorna har inte fullt lika roligt. Jag försöker förbereda dom praktiskt på bildanalys. Det finns några viktiga begrepp som de inte känner till och just nu tränar vi komposition och uttryck. Jag vill att de ska komma upp till de högre kunskapskraven, men det där att träna inför något..utan att det bedöms,  är något som de ifrågasätter och är kritiska mot. Det är både uppfriskande och lite kärvt. Jag är tacksam över den öppenhet de har gentemot mig som lärare – vi har ändå en ganska ny relation, och samtidigt har de inte alla grunderna som krävs för att nå de högre betygen. Vi måste träna och jag måste få inblick i var de brister och vilka styrkor de har.

Några har språkliga brister och jag har varit ifrån högstadiets bildundervisning i nästan två år, plus att jag inte hade den problematiken på min förra arbetsplats. Sverige, ni vet. Nu är det en fantastisk och jätteinvasion av ungdomar från andra länder, har ett par stycken i varje klass som också har lite svårt att hänga med språkligt. Jag har bloggat tidigare kring hur jag gör blogginlägg som sedan kan översättas och har testat detta i veckan men spanska, albanska, persiska och arabiska. Jag inser att översättningen säkert är lite knackig men det är ändå värt att pröva. KASAM som Kent Hedevåg i Borås stads satsning HELA pratat om, känslan av sammanhang, infinner sig och de elever jag pratat med upplever att det finns en större chans att hänga med. Jag visade faktiskt även mitt youtube konto idag för två ”språkkillar” som uttryckte stor tacksamhet för denna insats och även gav lite tips på hur jag kan se ännu snyggare ut i mina instruktionsfilmer. 🙂 Om det nu är möjligt? Möts man halvvägs så blir det underbara möten!

På tal om KASAM arbetar jag på en skola med elever inom autism spektrat, flera av dom tycker att det är jobbigt att besöka lektioner. Det blir för mycket intryck helt enkelt. Eftersom jag då ska ge anpassningar och ibland individuella instruktioner så blir det en smula tidskrävande för mig, vilket känns tråkigt förstås att skriva. Men jag har snart 429 elever, 18 lektioner i veckan plus att jag är mentor för en klass och har hand om elevrådet. Jag kan liksom inte jobba varje sekund, även om det krävs, utan måste pausa ibland. Men jag kan ju spela in mina genomgångar, tänkte rentav göra det live med chattfunktion så eleven kan vara med fast inte i klassrummet. Det är väl ändå så man ska nyttja digital teknik? Ta vara på möjligheter.  Alla parter tjänar på detta, eleven får KASAM, jag skärper till mig och kläcker inte ur mig vad som helst och undervisningen går att repetera om man så önskar och återhämta om man varit sjuk. Det blir också en fantastisk insyn, jag gillar insyn.

Sjuorna då? Jo de tränar grundkunskaper, just nu färg- och rundperspektiv i bild och har samtliga mest problem med de svarta färgpennorna som inte går att vässa. Så det är inte värre än så.

Elevrådet hade sitt första möte i veckan. Jag lämnade styrelsen lite på hal is, en utav de viktigaste erfarenheterna man kan få tänker jag. Ta ansvar och styra upp ett möte. Det mötet var över på en kvart. Men jag är mäkta stolt över vår styrelse. Det finns vilja och ambition där, och allt har som sagt en början. Det kommer att bli toppen!

Ja mycket händer på en vecka. Det är måndag fredag.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s